Universidad de Granada Digibug
 

Repositorio Institucional de la Universidad de Granada >
2.-Revistas >
ARS Pharmaceutica >
Ars Pharma 2000, Vol. 41 >
APh, vol. 41(3) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10481/28321

Title: Enfermedades parasitarias de origen alimentario más frecuentes en España: incidencia y comparación con las de origen vírico y bacteriano
Other Titles: Food and waterborne parasitic diseases more frequent in Spain: incidence, prevention and comparison with virus and bacteria diseases
Authors: Fos-Claver, Salvador
Vendrell Blay, E.
Minardi Mitre, R.
Morales Suárez-Varela, M.M.
Llopis González, A.
Issue Date: 2000
Abstract: Las infecciones gastrointestinales son un problema clínico frecuente e infradiagnosticado. La población más susceptible son los niños y ancianos. El mecanisno de transmisión fundamentalmente es indirecto, a través de los alimentos y el agua. La transmisión directa (fecal-oral) es muy común para el caso de los virus. La vigilancia epidemiológica de estas infecciones se efectúa en nuestro país mediante el Sistema de Información Microbiológica (SIM) y los brotes epidémicos. En el presente artículo se revisa y se compara la incidencia y la prevención de las infecciones gastroinestinales entre los distintos microorganismos más frecuentes en España.
Gastrointestinal infections cause important and frequent clinical diseases mainly indiagnosed. Children and the elderly are the most susceptible population groups. The most important transmission rule is indirect, food or waterborne disease. Direct transmission is often important with virus. The epidemiological surveillance of these infections is carried out in Spain by the Sistema Información Microbiológica (SIM) and epidemic outbreaks. In this study we revise and compare the incidence and prevention of gastrointestinal infections between the most important microorganisms in Spain.
Publisher: Universidad de Granada, Facultad de Farmacia
Keywords: Gastroenteritis
Incidencia
Incidence
Enfermedades infecciosas
Infectious diseases
Parásitos
Parasites
Epidemiología
Epidemiology
URI: http://hdl.handle.net/10481/28321
ISSN: 0004-2927
Citation: Fos Claver, S.; et al. Enfermedades parasitarias de origen alimentario más frecuentes en España: incidencia y comparación con las de origen vírico y bacteriano. Ars Pharm, 2000; 41(3): 293-305. [http://hdl.handle.net/10481/28321]
Appears in Collections:APh, vol. 41(3)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Ars Pharm.2000;41(3)293-305.pdf91.16 kBAdobe PDFView/Open
Recommend this item

This item is licensed under a Creative Commons License
Creative Commons

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! OpenAire compliant DSpace Software Copyright © 2002-2007 MIT and Hewlett-Packard - Feedback

© Universidad de Granada