Moisture determination in cereals and cereal products by microwave heating and analysis of hydroxymethylfurfural (HMF) formed
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URI: http://hdl.handle.net/10481/74585Metadatos
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Universidad de Granada
Materia
Humedad Cereales Microondas Hidroximethilfurfural Moisture Cereals Microwave Hydroxyrnethylfurfural
Fecha
1995-06-20Referencia bibliográfica
FERNÁNDEZ-MÁRQUEZ M. (1995). Moisture determination in cereals and cereal products by microwave heating and analysis of hydroxymethylfurfural (HMF) formed. Ars Pharmaceutica (Internet), 36(2), 207-213.
Resumen
EL horno microondas ha sido usado para evaluar el tiempo y preclslOn en la
determinación de humedad de granos de trigo y arroz, harina de trigo, pan blanco y
galletas.
Los resultados fueron comparados con el metodo estandard de estufa de aire. El
tiempo para las muestras de granos de trigo y arroz fue de 40 y 60 minutos respectivamente y de 15 minutos para el resto de los productos. Sin embargo, la precisión obtenida
para todas las muestras, fue menor que con estufa de aire.
Se determinó HMF en muestras de harina desecadas por ambos métodos y los
resultados mostraron valores considerablemente más elevados en la desecación mediante
microondas. A study was conducted to evaluate the use and accuracy of domestic microwave
oven for quick moisture determination of wheat and rice grains, wheat flour, sliced white
bread and biscuits. The results were compared with the standard air-oven method. A
decrease in drying time was achieved using the microwave oven. For wheat and rice
grains the drying times were 40 and 60 min repectively, and 15 min for the cereal
products, although coefficients of variation were lower in the air oven.
Hydroxyrnethylfurfural (HMF) was deterrnined in flour samples dried by both methods.
The results were considerately higher by microwave oven.