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dc.contributor.authorMillán, S
dc.contributor.authorSamaniego Sánchez, Cristina 
dc.contributor.authorRomero, A.
dc.contributor.authorQuesada Granados, José Javier 
dc.contributor.authorLópez García De La Serrana, Herminia 
dc.date.accessioned2024-07-02T11:47:53Z
dc.date.available2024-07-02T11:47:53Z
dc.date.issued2013-07
dc.identifier.citationNutrición Hospitalaria, vol. 28, núm. 4, julio-agosto, 2013, pp. 1190-1194es_ES
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10481/92932
dc.description.abstractBackground: The metabolic syndrome (MS) is described as an association of health problems that a given person may simultaneously or successively develop, and it is considered a serious condition because it is related to a significantly increased risk of suffering diabetes, coro- nary disease and brain damage. Nutrition, along with other factors such as physical activity and genetic inheri- tance, has an influence on preventing MS. Objective: The aim of this research is to demonstrate important aspects concerning the diagnosis, the preva- lence, and the prevention of metabolic syndrome among the population of the tropical coast of Granada. Methods: 119 individuals from the tropical coast of Granada were studied to collect personal data such as their body mass index, body fat percentage, glycaemia, total cholesterol, HDL cholesterol, LDL cholesterol, and food intake (through nutritional survey). Results: As a result of this research, a metabolic syndrome prevalence of 20,2% was obtained, 58,3% of which was related to women. The results obtained show significant statistical differences between individuals having metabolic syndrome and the control group. Particularly, these differences can be noted in parameters such as the BMI or the % of body fat. Nevertheless, there are no signifi- cant differences between the two groups concerning para- meters related to nutrition such as % of fat, carbohy- drates, proteins and kcal/day. Conclusion: As a conclusion from the research, we can state that the metabolic syndrome prevalence among the population of the tropical coast of Granada is similar to the figure obtained for the population in the US and in other areas of Spain. In addition, this research shows that metabolic syndrome is more frequent among individuals whose BMI and % of body fat is higher than 30.es_ES
dc.description.abstractAntecedentes: El síndrome metabólico (SM) es una asociación de problemas de salud que pueden aparecer de forma simultánea o secuencial en un mismo individuo, y es importante porque se relaciona con un incremento significativo de riesgo de diabetes, enfermedad coronaria y enfermedad cerebrovascular. La nutrición junto a otros factores como es el ejercicio físico y la genetica del indi- viduo, influyen en la prevención del SM. Objetivo: Conocer aspectos importantes como el diag- nostico, prevalencia y prevención del síndrome metabólico en población de la Costa Tropical Granadina. Métodos: Se estudiaron en 119 individuos de la Costa Granadina parámetros como el indice de masa corporal, el porcentaje de grasa corporal, análisis clínicos de glucosa, colesterol total, colesterol HDL, colesterol LDL y estudiaron valores nutricionales mediante encuesta. Resultados: En el estudio se obtuvo una prevalencia el Síndrome metabólico del 20,2%, del que el 58,3% corre- spondía a mujeres. Los resultados obtenidos reflejan difer- encias estadísticas significativas entre los individuos con síndrome metabólico y el grupo control, observándose dichas diferencias en parámetros tales como IMC o el porcentaje de grasa corporal. Sin embargo en parámetros como porcentaje de lípidos, porcentaje de hidratos de carbono, porcentaje de proteínas y kcal/día no hay difer- encias significativas entre los individuos con SM y los individuos control. Conclusión: De esta manera podemos deducir del estudio que la prevalencia de síndrome metabólico en la población de la Costa Tropical Granadina se asemeja a la obtenida en EE.UU y a la obtenida en algunas zonas estu- diadas en España. Igualmente, se puede apreciar en este estudio como el síndrome metabólico es más frecuente en personas con IMC y % de grasa corporal superior a 30.es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherGrupo Aula Médicaes_ES
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectMetabolic syndromees_ES
dc.subjectDietes_ES
dc.subjectObesity es_ES
dc.subjectBody Mass Indexes_ES
dc.subjectSíndrome metabólicoes_ES
dc.subjectDietaes_ES
dc.subjectObesidad es_ES
dc.subjectÍndice de Masa Corporales_ES
dc.titleMetabolic syndrome and nutrition in a Granada’s tropical coast populationes_ES
dc.title.alternativeSíndrome metabólico y nutrición en una población de la costa tropical de Granadaes_ES
dc.typejournal articlees_ES
dc.rights.accessRightsopen accesses_ES
dc.identifier.doi10.3305/nh.2013.28.4.6033
dc.type.hasVersionVoRes_ES


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