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dc.contributor.authorHernández Ruiz, Ángela
dc.contributor.authorMuñoz-Ruiz, Melisa A.
dc.contributor.authorRuiz-Canela, Miguel
dc.contributor.authorMolina Montes, María Ester 
dc.contributor.authorSoto-Méndez, María José
dc.contributor.authorGil Hernández, Ángel 
dc.contributor.authorRuiz López, María Dolores 
dc.contributor.authorArtacho Martín-Lagos, Reyes 
dc.contributor.authorLópez-Trigo, José Antonio
dc.contributor.authorVillavicencio-Campos, Leonardo José
dc.contributor.authorLópez-Mongil, Rosa
dc.date.accessioned2023-01-26T10:52:31Z
dc.date.available2023-01-26T10:52:31Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.citationHernández-Ruiz A, Muñoz-Ruiz MA, Ruiz-Canela M, Molina-Montes E, Soto-Méndez MJ, Gil A, Ruiz-López MD, Artacho R, López-Trigo JA, Villavicencio-Campos LJ, López-Mongil R. The Quality Index for Nutrition in Nursing Homes (QUINN). A new tool for evaluating diet quality in long-term care homes. Nutr Hosp 2022;39(6):1237-1255 [http://dx.doi.org/10.20960/nh.04283]es_ES
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10481/79362
dc.descriptionAcknowledgements: the authors would like to thank the cooperation of the personnel of this institution — Yolanda Velasco, Alfredo Zapatero-Llanos, Carolina Calderon-Niño, and Lidia Peña-Rampérez, and all the residents of the center who participated in the study. The authors would like to thank Verónica Casanova- Muñoz for her constructive comments on some aspects of this manuscript.es_ES
dc.description.abstractBackground: the assessment of diet quality (DQ) is fundamental to the study of disease-diet associations, and it is necesary to implement an easy to-apply tool in nursing homes (NHs). Our objective was to propose and apply a novel diet quality indicator (DQIn) using an a priori approach for NHs. Methods: the QUality Index for Nutrition in Nursing homes (QUINN) was implemented in a public NH located in Valladolid, Spain, during a 5-week period (n = 137 subjects). The choice of the QUINN components was based on a rapid review. The QUINN was based on 15 dietary components — 12 were basic (vegetables, fruits, legumes, olive oil, cereals, dairy, white fish and seafood, white-meat, eggs/positive; other fats, red and processed meat, and sweets/negative), and 3 were supplementary (fruits and vegetables variety, oily-fish, and whole-grains/positive). Each component was classified into 4-categories (0, 1, 2 o 3 points; range: 0-45 points). Results: the QUINN was tested on a menu offered by a NH giving a result of 34 points (good diet). The components with the highest scores were related to the Mediterranean diet (high consumption of legumes, olive oil, white fish and shellfish; low intake of other fats; and a wide variety of fruits and vegetables), together with cereals, white meat, dairy, and eggs. The components that required a major change were red- and processed-meats, sweets, and whole grains. Conclusion: the menu of this Spanish NH showed a good DQ according to the QUINN. The assessment of the DQ in NHs using QUINN will allow the proposal of interventions aimed at improving their diet.es_ES
dc.description.abstractAntecedentes: la valoración de la calidad de la dieta es fundamental para el estudio de las asociaciones enfermedad-dieta, y es necesario implantar una herramienta de fácil aplicación en las residencias de ancianos. Nuestro objetivo fue proponer y aplicar un nuevo indicador de calidad de la dieta (diet quality indicator, DQIn) utilizando un enfoque a priori para su utilización en residencias de ancianos. Métodos: el Índice de Calidad Nutricional en Residencias de Ancianos (QUality Index for Nutrition in Nursing homes, QUINN) se aplicó en una residencia pública de Valladolid durante un periodo de 5 semanas (n = 137 sujetos). La elección de los componentes del QUINN se basó en una revisión rápida. En el QUINN se consideraron 15 componentes dietéticos, 12 básicos (verduras, frutas, legumbres, aceite de oliva, cereales, lácteos, pescado blanco y marisco, carnes blancas, huevos/positivos; otras grasas, carnes rojas y procesadas, y dulces/negativos) y 3 adicionales (variedad de frutas y verduras, pescado azul, y cereales integrales/positivos). Cada componente se clasificó en 4 categorías (0, 1, 2 o 3 puntos; rango: 0-45 puntos). Resultados: el QUINN se aplicó en el menú ofertado por una residencia de ancianos dando un resultado de 34 puntos (dieta de buena calidad). Los componentes con mayor puntuación estaban relacionados con la dieta mediterránea (alto consumo de legumbres, aceite de oliva, pescado blanco y marisco, bajo consumo de otras grasas y variedad de frutas y verduras), junto con los cereales, las carnes blancas, los lácteos y los huevos. Los componentes que requerían un cambio importante fueron las carnes rojas y procesadas, los dulces y los cereales integrales. Conclusión: el menú de esta residencia de ancianos situada en España mostró una calidad de la dieta buena según el QUINN. La evaluación de la calidad de la dieta en las residencias de ancianos mediante el QUINN permitirá proponer intervenciones para mejorar la dieta.es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherAránes_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.subjectDiet Modificationses_ES
dc.subjectFeeding behaviores_ES
dc.subjectNursing homeses_ES
dc.subjectHealthy dietes_ES
dc.subjectFood habits es_ES
dc.subjectModificaciones de la Dietaes_ES
dc.subjectComportamiento Alimentarioes_ES
dc.subjectResidencias de ancianos es_ES
dc.subjectDieta saludablees_ES
dc.subjectHábitos alimentarios es_ES
dc.titleThe Quality Index for Nutrition in Nursing Homes (QUINN). A new tool for evaluating diet quality in long-term care homeses_ES
dc.title.alternativeEl índice de calidad de la nutrición en las residencias de ancianos (QUINN). Una nueva herramienta para evaluar la calidad de la dieta en las residencias de ancianoses_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.identifier.doi10.20960/nh.04283
dc.type.hasVersioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_ES


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