Performance Evaluation of Maize Starch as a Multifunctional Excipient in Metronidazole Tablet Formulation
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Rukayat Oyi, Avosuahi; Kehinde Olowosulu, Adeniji; Adenike Orugun, Oluwaseun; Nock Anyebe, Sophie; Abdulhakim, Ali; Eshovo Apeji, Yonni; Adenike OrugunEditorial
Universidad de Granada, Facultad de Farmacia
Materia
Maize starch Almidón de maíz Tableting Granules Multifunctional excipient Comprimidos Gránulos Excipiente multifuncional
Fecha
2019Referencia bibliográfica
Apeji YE, et al. Performance Evaluation of Maize Starch as a Multifunctional Excipient in Metronidazole Tablet Formulation. Ars Pharm. 2019; 60(3): 161-167. [doi:dx.doi.org/10.30827/ars.v60i3.9289]
Resumen
Objective: The aim of this study was to evaluate the performance of maize starch as a multifunctional
excipient in metronidazole tablet formulation.
Methods: Metronidazole tablets were prepared by wet granulation containing maize starch as diluent
(40 %), disintegrant (10 %), and binder (5 %) and compared with a reference formulation containing
lactose as diluent (40 %), maize starch as disintegrant (10 %) and acacia as binder (5 %). The granules
were analysed for particle size, flow properties, compressibility and moisture content. Tablets weighing
500 mg were compressed for both formulations on a Single Punch Tablet Press using a 12 mm flat-faced
punches at 57.5 MPa. The tablets were kept for 24 h to allow for elastic recovery and evaluated for
weight and content uniformity, thickness, crushing strength, friability, disintegration time and in vitro
drug release.
Results: The granule properties revealed differences in mean granule size, angle of repose, bulk and
tapped densities for both formulations. Batch I tablets gave rise to better tableting properties compared
to batch II tablets.
Conclusion: This study confirms the suitability of maize starch as a multifunctional excipient in tablet
formulation. Objetivo: El objetivo de este estudio fue evaluar el rendimiento del almidón de maíz como excipiente
multifuncional en la formulación de comprimidos de metronidazol.
Métodos: Metronidazol Tabletas En Honorario preparado por granulación húmeda que contiene almidón
de maíz como diluyente (40%), desintegrante (10%) y aglutinante (5%) y en comparación con una
formulación de referencia que contiene lactosa como diluyente (40%), almidón de maíz como desintegrante
(10%) y Acacia como aglutinante (5%). Los gránulos se analizaron para el tamaño de partícula,
propiedades de flujo, compresibilidad y contenido de humedad. Las tabletas con un peso de 500 mg
fueron comprimidas para ambas formulaciones en una simple Punch Tablet Press usando un punzón
de 12 mm de cara plana en 57,5 MPa. Los comprimidos se mantuvieron durante 24 h para permitir la
recuperación elástica y evaluar el peso y el contenido uniformidad, espesor, resistencia a la trituración,
friabilidad, tiempo de desintegración y in vitro liberación de drogas.
Resultados: Las propiedades del gránulo revelaron diferencias en el tamaño medio del gránulo, el ángulo
de reposo, las densidades a granel y roscado para ambas formulaciones. Los comprimidos de Batch
I dieron lugar a mejores propiedades de comprimidos en comparación con los comprimidos de lote II.
Conclusión: Este estudio confirma la idoneidad del almidón de maíz como excipiente multifuncional en
la formulación de comprimidos.