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dc.contributor.authorMartín del Campo, Sandra T
dc.contributor.authorRamírez Anaya, Jessica del Pilar
dc.contributor.authorPimienta Barrios, Eulogio
dc.contributor.authorCastañeda Saucedo, Claudia
dc.contributor.authorSamaniego Sánchez, Cristina 
dc.contributor.authorGómez Hernández, Héctor
dc.date.accessioned2019-11-15T11:58:42Z
dc.date.available2019-11-15T11:58:42Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.citationMartín Del Campo, S. T., Ramírez-Anaya, J. D. P., Pimienta-Barrios, E., Castañeda-Saucedo, M. C., Samaniego-Sánchez, C., & Gómez-Hernández, H. E. (2019). Identifying non-destructive growth and maturity indexes of Prickly pear (Opuntia albicarpa S. Var. Burrona) and evaluation of freeze-drying conditions. CyTA-Journal of Food, 17(1), 917-925.es_ES
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10481/57921
dc.description.abstractAround the world, prickly pear fruits are valued as a source of dietary functional compounds and ingredients for innovative foods. Growth and physicochemical changes of Opuntia albicarpa S. fruits were recorded from 0 to 132 days-after-flowering (DAF) to identify non-destructive maturity-indices. Optimum-ripened fruits were freeze-dried to study physicochemical and functional characteristics of dried and rehydrated pulp. Principal component analysis confirmed growth turned into fruit ripening in DAF 99, and it lasted until DAF 132. Changes in color parameters of the peel correlated with fruit texture and pulp sugar content and taste index (P < 0.01). During freeze-drying, plate temperature had more significant effects than the thickness (P < 0.05). At 30°C, color ΔE between dried and fresh slices augmented, but, texture Δ´s (medium force) between rehydrated and fresh pulp was lower. Color tests could be used to harvest commercially-ripened fruits. Freeze-drying at 30°C improves the rehydrated slices texture regarding thickness maintaining rehydration coefficients.es_ES
dc.description.abstractLas tunas son apreciadas en todo el mundo como fuente de compuestos funcionales dietarios e ingredientes para alimentos innovadores. Para identificar índices de maduración no destructivos, se registraron cambios en el crecimiento y en los parámetros fisicoquímicos de frutos de Opuntia albicarpa S. entre los días después de la floración (DAF) 0 al 132. Frutos con maduración óptima fueron liofilizados para evaluar características fisicoquímicas y funcionales de pulpa seca y rehidratada. El análisis de componentes principales confirmo que el crecimiento dio lugar a la maduración en el DAF 99 y ésta prosiguió hasta el DAF 132. Los cambios en parámetros de color en cáscara correlacionaron con la textura del fruto, y en pulpa, con el contenido de azúcares y el índice de sabor (P< 0.01). Durante la liofilización, la temperatura de placa tiene más efectos significativos que el espesor (P≤ 0.05). A 30°C, el ΔE de color entre la pulpa seca y fresca aumentó, pero, el Δ de textura (fuerza media) fue menor entre la rehidratada y la fresca. Se pueden emplear evaluaciones de color para cosechar frutos en su madurez comercial, y liofilizar estos frutos a 30°C mejora la textura sin importar el espesor, manteniendo los coeficientes de rehidratación.es_ES
dc.description.sponsorshipThis work was supported by the SIMORELOS program of CONACyT.es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherTaylor & Francises_ES
dc.rightsAtribución 3.0 España*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/*
dc.subjectNon-destructive indexeses_ES
dc.subjectFruit growthes_ES
dc.subjectMaturityes_ES
dc.subjectPrickly peares_ES
dc.subjectOpuntia albicarpa Ses_ES
dc.subjectFreeze-dryinges_ES
dc.subjectRehydrationes_ES
dc.subjectPrincipal component analysises_ES
dc.subjectDiscriminant analysis es_ES
dc.titleIdentifying non-destructive growth and maturity indexes of Prickly pear (Opuntia albicarpa S. Var. Burrona) and evaluation of freeze-drying conditionses_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.identifier.doi10.1080/19476337.2019.1676315


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Atribución 3.0 España
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