Immobilization and microencapsulation of Lactobacillus caseii and Lactobacillus plantarum using zeolite base and evaluating their viability in gastroesophageal-intestine simulated condition
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/10481/55556Metadatos
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Hassanzadeh, Azad Mohammad; Khiabani, Mahmoud Sowti; Sadrnia, Mahshidsadat; Divband, Baharak; Rahmanpour, Omid; Jabbari, Vahid; Gholizadeh, Pourya; Kafil, Hossein SamadiEditorial
Universidad de Granada, Facultad de Farmacia
Materia
probiotic Lactobacillus caseii Lactobacillus plantarum zeolite Micro encapsulation
Fecha
2017Referencia bibliográfica
Hassanzadeh, et al. Immobilization and microencapsulation of Lactobacillus caseii and Lactobacillus plantarum using zeolite base and evaluating their viability in gastroesophageal-intestine simulated condition. Ars Pharm, 58(4): 163-170 (2017)
Resumen
Aims: In order to improve survival in gastrointestinal conditions, probiotic bacteria, i.e. we developed
a new encapsulation method of probiotics based on zeolite and by calcium-alginate zeolite-starch as an
effective method for safer delivery of probiotics.
Material and Methods: Lactobacillus casei (ATCC 39392) and Lactobacillus plantarum (ATCC 29521) were
used as probiotics. After microorganism’s immobilization on zeolite base, encapsulation was done by
calcium-alginate zeolite-starch with the extrusion method. Afterwards, they were incubated in the simulated
gastric and intestinal condition. Viability of these bacteria was calculated on the basis of time required
to reduce the logarithmic base in the microbial population. SEM techniques were used to study
the appearance of the capsules.
Results: after incubation for 120 min under simulated gastric condition and 180 min in intestinal juice
conditions (pH=8.2), the count of alive L. casei and L. plantarum cells were 6.3 log cfu/ml and 7.3 log cfu/
ml. However, for controlling the cells, this value was zero and 2.1 log cfu/ml respectively.
Conclusion: According to the results, we had an increase of the survival rate of L. casei and L. plantarum
in gastroesophageal-intestine simulated condition. These results indicated good efficacy and high performance
of zeolite for immobilization and microencapsulation of probiotics. Objetivos: Para mejorar la supervivencia en condiciones gastrointestinales de las bacterias probióticas,
hemos desarrollado un nuevo método de encapsulación de probióticos a base de zeolita y almidón de
zeolita de alginato de calcio como método eficaz para la administración más segura de probióticos.
Material y métodos: se utilizaron Lactobacillus casei (ATCC 39392) y Lactobacillus plantarum (ATCC 29521)
como probióticos. Después de la inmovilización del microorganismo en la base de zeolita, la encapsulación
se realizó mediante zeolita-almidón de alginato de calcio con el método de extrusión. Posteriormente,
se incubaron en la condición gástrica e intestinal simulada. La viabilidad de estas bacterias se
calculó sobre la base del tiempo requerido para reducir la base logarítmica en la población microbiana.
Las técnicas SEM se usaron para estudiar la apariencia de las cápsulas.
Resultados: después de la incubación durante 120 minutos bajo condición gástrica simulada y 180 minutos
en condiciones de jugo intestinal (pH = 8,2), el recuento de células vivas de L. casei y L. plantarum
fue de 6,3 log ufc / ml y de 7,3 log ufc / ml. Sin embargo, para controlar las células, este valor era cero y
2,1 log cfu / ml respectivamente.
Conclusión: De acuerdo con los resultados, tuvimos un aumento
de la tasa de supervivencia de L. casei y L. plantarum en condiciones
simuladas de gastroesofágico-intestino. Estos resultados indicaron
buena eficacia y alto rendimiento de zeolita para inmovilización y
microencapsulación de probióticos.