Isoflavonoids from the rhizomes of Iris hungarica and antibacterial activity of the dry rhizomes extract
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Universidad de Granada. Facultad de Farmacia
Materia
Isoflavonoids Teсtorigenin Tectoridin Mangiferin Iris hungarica Antibacterial activity Isoflavonoides Teсtorigenina Tectoridina Mangiferina Iris hungarica Actividad antibacteriana
Fecha
2017-04Referencia bibliográfica
Mykhailenko, O.; et al. Isoflavonoids from the rhizomes of Iris hungarica and antibacterial activity of the dry rhizomes extract. Ars Pharm, 58(1): 39-45 (2017). [http://hdl.handle.net/10481/45932]
Resumen
Aim: The aim of the work was isolation and identification of the phenolic compounds from the rhizomes
of Iris hungarica.
Materials and methods: To establish by chemical and spectral methods for the structures of phenolic
compounds, which were isolated from the rhizomes of Iris hungarica Waldst. et Kit. (Iridaceae family).
Compounds were obtained by column chromatography on silica gel and their structures were determined
by UV, IR, MS, 1H-NMR spectra methods. Preliminary screening of antibacterial activity was
determined.
Results: From the ethanolic extract of the rhizomes of I. hungarica, which is widespread in Ukraine, for
the first time two new for this species isoflavones, teсtorigenin and tectoridin and xanthone mangiferin,
together with known isoflavonoids daidzein, genistein, formononetin were isolated. The dry extract
of the rhizomes of I. hungarica at a concentration of 1% has shown the highest inhibitory activity for
Gram-positive bacteria and fungi. Objetivo: El objetivo del trabajo es el aislamiento y la identificación de los compuestos fenólicos de los
rizomas de Iris hungarica.
Materiales y métodos: Se utilizaron métodos químicos y espectrales para conocer las estructuras de compuestos
fenólicos que se aislaron de los rizomas de Iris hungarica Waldst. et Kit. (Familia de Iridaceae).
Los compuestos se obtuvieron mediante cromatografía en columna sobre gel de sílice y se determinaron
sus estructuras mediante análisis de sus espectros por UV, IR, MS, 1H-RMN. Se determinó el cribado
preliminar de la actividad antibacteriana.
Resultados: Se aislaron por primera vez de los rizomas de Iris hungarica (común en Ucrania)
dos isoflavonas, teсtorigenina y tectoridina (nuevas para esta especie), el xantonoide
mangiferina y los isoflavonoides daidzeina, genisteina y formononetina.
El extracto seco de los rizomas de I. hungarica a una concentración de 1% ha mostrado la actividad inhibitoria
más alta para bacterias y hongos Gram-positivos.