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dc.contributor.authorGarcía-Martínez, Olga
dc.contributor.authorMazzaglia, G.
dc.contributor.authorSánchez-Ortiz, A.
dc.contributor.authorOcaña Peinado, Francisco 
dc.contributor.authorRivas, A.
dc.date.accessioned2014-11-13T08:05:15Z
dc.date.available2014-11-13T08:05:15Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationGarcía-Martínez, O.; et al. Phenolic content of Sicilian virgin olive oils and their effect on MG-63 human osteoblastic cell proliferation. Grasas y Aceites, 65(3): e032 (2014). [http://hdl.handle.net/10481/33678]es_ES
dc.identifier.issn0017-3495
dc.identifier.issn1988-4214
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10481/33678
dc.description.abstractThe aim of this study was, first, to investigate the influence of olive variety and elevation of orchards on the phenolic compound content of Sicilian virgin olive oils (VOOs) and, second, to investigate the effects of VOO phenolic extracts on osteoblast cell growth using the human MG-63 osteosarcoma cell line. Olive oil phenolic content and its effect on human osteosarcoma cell proliferation varied according to the type of cultivar and the grove altitude. This variation was also observed within the same type of cultivar. This observation demonstrates that the cultivar and the grove location can significantly affect the chemical composition and bioactivity of virgin olive oil. Although this study supports the hypothesis that virgin olive oil phenolic fractions exert a beneficial effect on bone health, further studies assessing the in vivo accessibility of virgin olive oil phenolic compounds to osteoblast cells should be carried out.es_ES
dc.description.abstractEl objetivo del presente trabajo es investigar la influencia de la variedad y la altitud del cultivo en el contenido fenólico de aceites de oliva virgen Sicilianos. Asimismo, se ha investigado el efecto de los extractos fenólicos de los aceites en el crecimiento de osteoblastos usando la línea celular de osteosarcoma humano MG-63. El contenido fenólico y el efecto de los extractos analizados en la proliferación de la línea celular osteoblástica muestra una variabilidad consistente de acuerdo con el tipo y la altitud del cultivo. Estos datos demuestran que estas características pueden afectar significativamente la composición química y los efectos en salud del aceite de oliva virgen. Los resultados de este trabajo soportan la hipótesis de que las fracciones fenólicas de los aceites de oliva vírgenes ejercen un efecto beneficioso en la salud ósea. Asimismo, se deben realizar más estudios que establezcan la accesibilidad in vivo de los compuestos fenólicos del aceite de oliva virgen a las células osteoblásticas.es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherConsejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)es_ES
dc.rightsCreative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Licensees_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es_ES
dc.subjectOsteoblastic cellses_ES
dc.subjectPhenolic compoundses_ES
dc.subjectProliferationes_ES
dc.subjectSicilyes_ES
dc.subjectVirgin olive oiles_ES
dc.subjectAceite de oliva virgenes_ES
dc.subjectCélulas osteoblásticases_ES
dc.subjectCompuestos fenólicoses_ES
dc.subjectProliferaciónes_ES
dc.subjectSicilia es_ES
dc.titlePhenolic content of Sicilian virgin olive oils and their effect on MG-63 human osteoblastic cell proliferationes_ES
dc.title.alternativeContenido fenólico de aceites de oliva vírgenes de Sicilia y su efecto sobre la proliferación celular de osteoblastos humanos MG-63es_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.identifier.doi10.3989/gya.0111141


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