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dc.contributor.authorMariscal Arcas, Miguel 
dc.contributor.authorVelasco, Javier
dc.contributor.authorMonteagudo Sánchez, Celia 
dc.contributor.authorCaballero-Plasencia, María Ascensión
dc.contributor.authorLorenzo Tovar, María Luisa 
dc.contributor.authorOlea Serrano, Fátima 
dc.date.accessioned2014-10-06T12:51:34Z
dc.date.available2014-10-06T12:51:34Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.citationMariscal-Arcas, M.; et al. Comparison of methods to evaluate the quality of the mediterranean diet in a large representative sample of young people in Southern Spain. Nutrición Hospitalaria, 25(6): 1006-1013 (2010). [http://hdl.handle.net/10481/33363]es_ES
dc.identifier.issn0212-1611
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10481/33363
dc.description.abstractThe objective of this study was to compare the usefulness of two methods to evaluate diet quality in young people in Southern Spain: a new Mediterranean Diet Pattern (MDP) and a modification of the Diet Quality Index-International (DQI-I) for the Mediterranean area. The study population was 3190 schoolchildren aged 8-15 yrs. The questionnaires used were first validated (Bland-Altman plot and Wilcoxon tests) in a randomized sample. The DQI gives a more detailed evaluation of food components, whereas the MDS gives global information on food groups but includes foods characteristically consumed in the Mediterranean region. Highly similar results were obtained using the MDP and the adapted DQI-I, which appear to be equally useful to evaluate diet quality in a Mediterranean population. The fact that we selected the same types of food for both indices may explain the similar overall evaluations. According to these results, both methods appear to be equally appropriate for evaluating diet quality in a Mediterranean population.es_ES
dc.description.abstractEl objetivo de este estudio fue comparar la utilidad de dos métodos para evaluar la calidad de la dieta de jóvenes en el sur de España: un nuevo patrón de dieta mediterránea (MDP) y una modificación de la dieta del índice de calidad-Internacional (ICD-I) para el área Mediterránea. La población de estudio fue 3.190 escolares de entre 8-15 años. Los cuestionarios utilizados fueron validados primero (gráfico de Bland-Altman y las pruebas de Wilcoxon) en una muestra tomada al azar. El ICD-I ofrece una evaluación más detallada de los componentes de los alimentos, mientras que el MDP proporciona información global sobre los grupos de alimentos, que incluye alimentos típicamente consumidos en la región mediterránea. Se obtuvieron resultados similares utilizándole MDP y la adaptación del ICD-I, que parecen ser igualmente útiles para evaluar la calidad de una dieta en una población mediterránea. El hecho de que se seleccionaron los mismos tipos de alimentos para ambos índices podría explicar la similitud de las evaluaciones globales. De acuerdo con estos resultados, ambos métodos parecen ser igualmente apropiado para evaluar la calidad de la dieta en una población mediterránea.es_ES
dc.description.sponsorshipThis study was supported by the Health Department of Granada City Council, Spain, the Junta de Andalucia, Spain (Research Group AGR-255) and the University of Granada, Spain (Postdoctoral Grant).es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherAula Médica; Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral (SENPE)es_ES
dc.rightsCreative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Licensees_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es_ES
dc.subjectDiet qualityes_ES
dc.subjectDiet Quality Index-International (DQI-I)es_ES
dc.subjectMediterranean Diet Pattern adherence (MDP)es_ES
dc.subjectYoung people's dietes_ES
dc.subjectSouthern Spaines_ES
dc.subjectÍndice Internacional de Calidad de la Dieta (DQI-I)es_ES
dc.subjectAdherencia al Patrón de Dieta Mediterráneaes_ES
dc.subjectDieta de jóveneses_ES
dc.subjectSur de Españaes_ES
dc.titleComparison of methods to evaluate the quality of the mediterranean diet in a large representative sample of young people in Southern Spaines_ES
dc.title.alternativeComparación de dos métodos para evaluar la calidad de la dieta mediterránea en una muestra representativa de jóvenes del sur de Españaes_ES
dc.typejournal articlees_ES
dc.rights.accessRightsopen accesses_ES
dc.identifier.doi10.3305/nh.2010.25.6.4889


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