Analysis of Oral Skills Development in the Most Used English Language Textbooks in the Second year of Baccalaureate in Spain Luque Agulló, Gloria Bueno Alastuey, M.ª Camino Oral skills Listening Speaking Second year of Baccalaureate Textbook evaluation Destrezas orales Recepción oral Producción oral Segundo de Bachillerato Evaluación de libros de texto This paper examines oral/aural competence in the most commonly used coursebooks in the second year of Baccalaureate in Spain. Using a checklist created and validated in a former pilot analysis (Bueno-Alastuey and Luque Agulló, 2015a), five textbooks were analysed. Results showed that the proportion of tasks1 devoted to oral/aural and written skills was similar, that the level introduced was B1 according to the Common European Framework for Languages (CEFR), and that the methodological approach used was consistent with current pedagogical schemes. This suggests that Spanish coursebooks are following the CEFR requirements on oral/aural aspects, overlooking the written focus of the University Entrance exam. Este trabajo examina cómo se implementa la competencia oral en los libros de texto más usados en el último año de Bachillerato en España. Usando una herramienta validada en un estudio anterior (Bueno-Alastuey and Luque Agulló, 2015a), se analizaron cinco libros de texto. Los resultados muestran la misma proporción de tareas dedicadas al desarrollo de destrezas orales y escritas, un nivel B1 según el Marco de Referencia Europeo (CEFR), y un acercamiento metodológico enmarcado en las corrientes pedagógicas actuales. Estos resultados sugieren que los libros de texto siguen las directrices europeas en cuanto al desarrollo de las destrezas orales, ignorando el énfasis en los aspectos escritos del examen de acceso a la Universidad. 2018-11-28T14:37:33Z 2018-11-28T14:37:33Z 2017-01 info:eu-repo/semantics/article Luque Agulló, Gloria; Bueno Alastuey, M.ª Camino. Analysis of Oral Skills Development in the Most Used English Language Textbooks in the Second year of Baccalaureate in Spain. Porta Linguarum, 27: 107-121 (2017). [http://hdl.handle.net/10481/53964] 1697-7467 http://hdl.handle.net/10481/53964 10.30827/Digibug.53964 eng http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/ info:eu-repo/semantics/openAccess Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 España Universidad de Granada