Effect of a personalized nutritional intervention program on nutritional status, quality of life and mortality in hemodialysis patients
Metadata
Show full item recordAuthor
Visiedo, Lucía; López, Francisca; Rivas-Ruiz, Francisco; Tortajada, Begoña; Giménez Martínez, Rafael Jesús; Abilés, JimenaEditorial
Arán Ediciones
Materia
Hemodialysis Malnutrition Nutritional status Hemodiálisis Desnutrición Estado nutricional
Date
2024-05-12Referencia bibliográfica
Visiedo, L. et. al. Nutr. Hosp. [online]. 2023, vol.40, n.6, pp.1229-1235. [https://dx.doi.org/10.20960/nh.04756]
Abstract
Objective: dietary advice provided through a nutritional intervention program (NIP) is recommended by renal clinic guidelines to prevent or
treat malnutrition, that could improve quality of life (QoL) and survival in hemodialysis (HD) patients. This study set out to evaluate the effect of a
personalized NIP on the nutritional status and its impact on QoL and mortality in dialyzed patients.
Material and methods: this was a 12-month intervention study with regular follow-up in which nutritional parameters were measured at baseline
and after 6 and 12 months. QoL was assessed by the Kidney Disease Quality of Life version 1.2 (KDQOL-SF) at baseline and at the end of the
study. All dialyzed patients received individualized consultations with a trained dietitian. The content of the nutritional education program included
a personalized meal plan and educational materials addressing nutrition to manage fluids, electrolytes, and vitamin D.
Results: a total of 75 patients were included. After the NIP, visceral proteins, phosphorous, potassium and vitamin D levels had improved
significantly (p < 0.001). The percentage of well-nourished patients increased by 30 % (p < 0.001). At the end of the study, the well-nourished
patients had significantly improved scores on the general summary areas of the KDQOL-SF, reduced worry concerning fluid and dietary restrictions
(p < 0.001), and the survival rate was 12 months longer (p < 0.01).
Conclusion: the results of this study suggest that personalized NIP contributed to improved nutritional status, QoL and survival in HD patients. Objetivo: el asesoramiento dietético proporcionado a través de un programa de intervención nutricional (PIN) es recomendado por las guías
clínicas renales para prevenir o tratar la desnutrición, puediendo mejorar la calidad de vida (CV) y la supervivencia en pacientes en hemodiálisis
(HD). El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de un PNI personalizado sobre el estado nutricional y su impacto en la calidad de vida y la
mortalidad en pacientes dializados.
Material y métodos: estudio de intervención de 12 meses de duración, con seguimiento periódico de los pacientes en el que se midieron
los parámetros nutricionales al inicio, a los 6 y 12 meses. La CV fue evaluada por el cuestionario Kidney Disease Quality of Life versión 1.2
(KDQOL-SF) al inicio y al final del estudio. Todos los pacientes dializados recibieron consultas individualizadas con un dietista. El contenido del
programa de educación nutricional incluyó un plan de alimentación personalizado y materiales educativos sobre nutrición para el manejo de
fluidos, electrolitos y vitamina D.
Resultados: se incluyeron un total de 75 pacientes. Después del PIN, los niveles de proteínas viscerales, fósforo, potasio y vitamina D habían
mejorado significativamente (p < 0,001). El porcentaje de pacientes bien nutridos aumentó un 30 % (p < 0,001). Al final del estudio, los pacientes
bien nutridos mejoraron significativamente las puntuaciones en las áreas de resumen general del KDQOL-SF, redujeron la preocupación por las
restricciones dietéticas y de líquidos (p < 0,001) y la tasa de supervivencia fue de 12 meses superior (p < 0,01).
Conclusión: los resultados de este estudio sugieren que el PIN personalizado contribuyó a mejorar el estado nutricional, la calidad de vida y la
supervivencia en pacientes en HD.