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dc.contributor.advisorFernández Ondoño, Emilia 
dc.contributor.advisorCeli, Luisella
dc.contributor.authorLizcano Toledo, Rodolfo
dc.contributor.otherUniversidad de Granada. Programa de Doctorado en Ciencias de la Tierraes_ES
dc.date.accessioned2022-03-31T07:28:42Z
dc.date.available2022-03-31T07:28:42Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-03-30
dc.identifier.citationLizcano Toledo, Rodolfo. Strategies to improve phosphorus availability and reduce environmental impact in rice agrosystems. Granada: Universidad de Granada, 2022. [http://hdl.handle.net/10481/73981]es_ES
dc.identifier.isbn9788411172714
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10481/73981
dc.description.abstractPhosphorus (P) is a limiting element in the dynamics of legume-grass succession, because it fulfills different roles that imply functionality in the absorption efficiency with other elements such as Nitrogen and Iron (Fe), the latter especially in tropical soils. Rice has shaped the diet, economy, and culture of millions of people around the world. It is considered the third most produced crop after corn and wheat on the planet. China is the largest producer and consumer of rice in the world with an area of 30 million hectares with a total amount of 145 million tons, while Italy is the main producer of rice in Europe. with an area of 234,133 ha there is a rice production of more than 1.5 million tons. Rice production faces agronomic and environmental challenges, such as the reduction of nutrient losses that can cause contamination of ecosystems, the increase of efficiency in fertilizer applications using alternative sources such as struvite, the use of friendly practices with the sustainable development of cover crops during the fallow period to improve soil fertility. Therefore, this thesis aimed to evaluate the role of P on biological N fixation (BNF) efficiency in legumes and the role of these cover crops on nutrient dynamics in temperate rice agrosystems (Northern Italy). Another objective of this thesis was developed under tropical conditions and aimed to evaluate P forms in acid soils under different water management and fertilized with conventional and alternative phosphate fertilizers.es_ES
dc.description.abstractEl fósforo (P) es un macronutriente limitante en la dinámica de la mayoría de cultivos y particularmente cumple un papel importante en la sucesión de leguminosa-gramínea, debido a que cumple diferentes roles que implican funcionalidad en la eficiencia en la absorción con otros elementos como el Nitrógeno y el Hierro (Fe), sobre todo este último en suelos tropicales. El arroz ha dado forma a la dieta, la economía y la cultura de millones de personas en todo el mundo. Se considera el tercero cultivo más producido después del maíz y el trigo en el planeta. China es el mayor productor y consumidor de arroz del mundo con una superficie de 30 millones de hectáreas con una cantidad total de 145 millones de toneladas. Italia es el principal productor de arroz de Europa con una superficie de 234.133 hay una producción de arroz superior a 1.5 millones de toneladas. La producción de arroz enfrenta problemas a nivel agronómico y ambiental, como el de disminuir las pérdidas de nutrientes que pueden ocasionar contaminaciones en suelos y aguas, eficiencia en las aplicaciones de fertilizantes empleando fuentes alternativas como la estruvita, el uso de prácticas amigables con el desarrollo sostenible de los arrozales como la sucesión y rotación de la relación leguminosagramínea que altera la fertilidad de los suelos.es_ES
dc.description.sponsorshipTesis Univ. Granada.es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfen_US
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherUniversidad de Granadaes_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 España*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/*
dc.subjectPhosphorus availabilityes_ES
dc.subjectEnvironmental impactes_ES
dc.subjectRice agrosystemses_ES
dc.subjectDisponibilidad de fósforoes_ES
dc.subjectImpacto ambientales_ES
dc.subjectAgrosistemas de arrozes_ES
dc.titleStrategies to improve phosphorus availability and reduce environmental impact in rice agrosystemses_ES
dc.title.alternativeEstrategias para mejorar la disponibilidad de fósforo y reducir el impacto ambiental en agrosistemas de arrozes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesises_ES
europeana.typeTEXTen_US
europeana.dataProviderUniversidad de Granada. España.es_ES
europeana.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/en_US
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.type.hasVersioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_ES


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