Strategies to improve phosphorus availability and reduce environmental impact in rice agrosystems
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Lizcano Toledo, RodolfoEditorial
Universidad de Granada
Departamento
Universidad de Granada. Programa de Doctorado en Ciencias de la TierraMateria
Phosphorus availability Environmental impact Rice agrosystems Disponibilidad de fósforo Impacto ambiental Agrosistemas de arroz
Fecha
2022Fecha lectura
2022-03-30Referencia bibliográfica
Lizcano Toledo, Rodolfo. Strategies to improve phosphorus availability and reduce environmental impact in rice agrosystems. Granada: Universidad de Granada, 2022. [http://hdl.handle.net/10481/73981]
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Tesis Univ. Granada.Resumen
Phosphorus (P) is a limiting element in the dynamics of legume-grass succession, because it
fulfills different roles that imply functionality in the absorption efficiency with other elements
such as Nitrogen and Iron (Fe), the latter especially in tropical soils.
Rice has shaped the diet, economy, and culture of millions of people around the world. It is
considered the third most produced crop after corn and wheat on the planet. China is the largest
producer and consumer of rice in the world with an area of 30 million hectares with a total
amount of 145 million tons, while Italy is the main producer of rice in Europe. with an area
of 234,133 ha there is a rice production of more than 1.5 million tons. Rice production faces
agronomic and environmental challenges, such as the reduction of nutrient losses that can
cause contamination of ecosystems, the increase of efficiency in fertilizer applications using
alternative sources such as struvite, the use of friendly practices with the sustainable
development of cover crops during the fallow period to improve soil fertility. Therefore, this
thesis aimed to evaluate the role of P on biological N fixation (BNF) efficiency in legumes
and the role of these cover crops on nutrient dynamics in temperate rice agrosystems (Northern
Italy). Another objective of this thesis was developed under tropical conditions and aimed to
evaluate P forms in acid soils under different water management and fertilized with
conventional and alternative phosphate fertilizers. El fósforo (P) es un macronutriente limitante en la dinámica de la mayoría de cultivos y
particularmente cumple un papel importante en la sucesión de leguminosa-gramínea, debido
a que cumple diferentes roles que implican funcionalidad en la eficiencia en la absorción con
otros elementos como el Nitrógeno y el Hierro (Fe), sobre todo este último en suelos
tropicales.
El arroz ha dado forma a la dieta, la economía y la cultura de millones de personas en todo el
mundo. Se considera el tercero cultivo más producido después del maíz y el trigo en el
planeta. China es el mayor productor y consumidor de arroz del mundo con una superficie de
30 millones de hectáreas con una cantidad total de 145 millones de toneladas. Italia es el
principal productor de arroz de Europa con una superficie de 234.133 hay una producción de
arroz superior a 1.5 millones de toneladas. La producción de arroz enfrenta problemas a nivel
agronómico y ambiental, como el de disminuir las pérdidas de nutrientes que pueden
ocasionar contaminaciones en suelos y aguas, eficiencia en las aplicaciones de fertilizantes
empleando fuentes alternativas como la estruvita, el uso de prácticas amigables con el
desarrollo sostenible de los arrozales como la sucesión y rotación de la relación leguminosagramínea
que altera la fertilidad de los suelos.