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dc.contributor.authorMishra, Gaurav
dc.contributor.authorRodrigo Comino, Jesús 
dc.date.accessioned2021-12-20T13:21:06Z
dc.date.available2021-12-20T13:21:06Z
dc.date.issued2021-07-15
dc.identifier.citationMishra, G... [et al.] (2021). Understanding the effect of shifting cultivation practice (slash-burn-cultivation-abandonment) on soil physicochemical properties in the North-eastern Himalayan region. Investigaciones Geográficas, (76), 243-261. [https://doi.org/10.14198/INGEO.17820]es_ES
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10481/72139
dc.descriptionWe thank all the staff of Rain Forest Research Institute, Jorhat, Assam, who was knowingly or unknowingly provided their help, support and cooperation in completing the study. This research was funded by the Indian Council of Forestry Research and Education (ICFRE), Dehradun, India. The authors gratefully thank the anonymous reviewers and the editors whose valuable suggestions and comments have helped enrich the quality of this article.es_ES
dc.description.abstractShifting cultivation (jhum cultivation), a common practice of converting forest land into agricultural land by slash and burn is threatening the ecosystem. This study assesses the effect of shifting cultivation cycles on soil quality in the North-eastern Himalayan region using a minimum of soil properties. To achieve this goal, a soil quality index (SQI) approach and multivariate techniques were used for surface (0-30 cm) and subsurface (30-70 cm) layers of soils in the forest, jhum land, and jhum fallow areas. The highest variability among land uses was found for clay content, SOC (soil organic carbon), exchangeable Mg and K, CEC (cation exchange capacity), and the Ca/Mg relationship. On the contrary, the lowest variation was recorded in bulk density (BD), porosity, and pH. The results of the principal component analysis (PCA) show BD, soil texture, available nitrogen (Nav), available phosphorus (Pav), available potassium (Kav), calcium (Ca) and sodium (Na) as the major indicators of soil quality. The study indicated that surface layers of forest soils have a lower soil quality when compared to jhum lands. Although jhum lands show a better soil quality compared to forests, their continued cultivation without any fertilisation and subsequent depletion of the soil nutrients can cause a degradation of soil quality as observed in jhum fallow lands. The use of these selected indicators for soil quality assessment was useful in terms of saving time and costs.es_ES
dc.description.abstractLa agricultura itinerante (jhum), una práctica común para convertir tierras forestales en tierras agrícolas mediante la tala y quema, podría amenazar la provisión de servicios ecosistémicos. El presente estudio tuvo como objetivo evaluar el efecto de los ciclos de cultivo itinerante sobre la calidad del suelo en la región del noreste del Himalaya utilizando el mínimo número posible de propiedades del suelo. Para lograr este objetivo, se utilizó un enfoque de índice de calidad del suelo (SQI) y técnicas multivariadas para horizontes superficiales (0-30 cm) y subsuperficiales (30-70 cm) de suelos en las áreas de bosque, tierrascultivadas y barbecho. La mayor variabilidad entre los usos de la tierra se encontró para el contenido de arcilla, CO (carbono orgánico del suelo), Mg y K intercambiables, CEC (capacidad de intercambio catiónico) y relación Ca/Mg. Por el contrario, la menor variación se registró en densidad aparente (BD), porosidad y pH. Los resultados del análisis de componentes principales (ACP) mostraron BD, textura del suelo, nitrógeno disponible (Nav), fósforo disponible (Pav), potasio disponible (Kav), calcio (Ca) y sodio (Na) como los principales indicadores capaces de explicar la calidad del suelo. Los resultados indicaron que las capas superficiales de los suelos forestales tienen una menor calidad de suelo en comparación con las tierras cultivadas. Aunque las tierras cultivadas muestran una mejor calidad del suelo en comparación con los bosques, su cultivo continuo sin fertilización y el consiguiente agotamiento de los nutrientes del suelo pueden causar una degradación de la calidad del suelo como se observa en las tierras en barbecho. El uso de estos indicadores seleccionados en la evaluación de la calidad del suelo fue útil en términos de reducción en el costo y el tiempo de análisis.es_ES
dc.description.sponsorshipIndian Council of Forestry Research and Education (ICFRE), Dehradun, Indiaes_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherUniversidad de Alicantees_ES
dc.rightsAtribución 3.0 España*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/*
dc.subjectLand managementes_ES
dc.subjectTraditional agricultural systemses_ES
dc.subjectJhumes_ES
dc.subjectForestes_ES
dc.subjectSoil quality indexes_ES
dc.subjectGestión de tierrases_ES
dc.subjectSistemas agrícolas tradicionaleses_ES
dc.subjectBosquees_ES
dc.subjectÍndice de calidad del sueloes_ES
dc.titleUnderstanding the effect of shifting cultivation practice (slash-burn-cultivation-abandonment) on soil physicochemical properties in the North-eastern Himalayan regiones_ES
dc.title.alternativeEntendiendo el efecto de la agricultura itinerante (tala-quema-cultivo-abandono) en las propiedades físico-químicas del suelo en la región del Noroeste del Himalayaes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.identifier.doi10.14198/INGEO.17820
dc.type.hasVersioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_ES


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