Role of physical activity, fitness and exercise on eating behavior in adults
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Martínez Ávila, Wendy D.Editorial
Universidad de Granada
Director
Ruiz Ruiz, JonatanDepartamento
Universidad de Granada. Programa de Doctorado en BiomedicinaMateria
Physical activity Fitness Exercise Adults Eating behavior
Fecha
2021Fecha lectura
2021-06-02Referencia bibliográfica
Martínez Ávila, Wendy Daniela. Role of physical activity, fitness and exercise on eating behavior in adults. Granada: Universidad de Granada, 2021. [http://hdl.handle.net/10481/69646]
Patrocinador
Tesis Univ. Granada.; Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología de México (CONACYT) - 440575; Spanish Ministry of Economy and Competitiveness (PTA 12264); Fondo de Investigación Sanitaria del Instituo de Salud Carlos III (PI13/01393).; Retos de la Sociedad (DEP2016-79512-R), Fondos Estructurales de la Unión Europea (FEDER); Spanish Ministry of Education (FPU 13/04365, 14/04172, 15/04059); Fundación Iberoamericana de Nutrición (FINUT); Redes temáticas de investigación cooperative RETIC (Red SAMID RD16/0022); AstraZeneca Helathcare Foundation; University of Granada, Plan Propio de Investigación 2016, Excellence actions: Units of Excellence; Unit of Excellence on Exercise and Health (UCEES)Resumen
Appetite, eating behavior, and dietary intake are regulated by a complex
neuropsychobiological system. Several physiological factors and both internal and
external stimuli converge on food consumption and food preference, as well as the
relationship with food. A dysregulation in this system can lead to physical health
problems. It is of clinical interest to identify how the behavioral dimension of appetite
control interacts with physical activity, fitness and exercise in adults.
The aims of this Doctoral Thesis were: i) To examine the association between eating
behavior traits and the time spent in physical activity of different intensities and sedentary
behavior (study I); ii) To study the effect of a 6-month exercise intervention on eating
behavior traits (study I); iii) To explore the association between eating behavior traits
and physical fitness in young adults and (study II); iv) To validate the cultural adaptation
of the Leeds Food Preference Questionnaire (LFPQ) in the Spanish population (study
III).
The results of section 1 show that binge eating, uncontrolled eating and emotional eating
assessed by self-reported questionnaires are inversely related to sedentary behavior and
directly associated with time spent in physical activity, objectively measured by triaxial
accelerometry, in young healthy adults. However, these eating traits were not modified
after a 6-month exercise training program of different intensities in this population (study
I). Additionally, we found that poorer muscular strength is related to greater cognitive
restraint, while greater cardiorespiratory fitness is associated with higher scores on binge
eating and uncontrolled eating in young healthy adults (study II). On the other hand, in
section 2, we have acquired a series of valid food images for use in future research on
food reward in different contexts (study III).
The results of this Doctoral Thesis contribute to the knowledge about the interaction of
eating behavior in healthy young adults in the context of physical activity, fitness and exercise. In addition, it provides tools to improve an instrument for measuring food
reward components in the Spanish population. El apetito, la conducta alimentaria y la ingesta dietética están regulados por un complejo
sistema neuropsicobiólogico. Diversos factores fisiológicos y estímulos tanto internos
como externos confluyen sobre el consumo, preferencia de alimentos, asi como con la
relación con la comida. Un desregulación en este sistema puede llevar a problemas de
salud física. Es de interés clínico identificar cómo la dimensión comportamental del
control del apetito interacciona con la actividad fisica, condifición fisica y el ejercicio en
adultos.
Los objetivos de la presente Tesis Doctoral fueron: i) examinar la asociación entre rasgos
de la conducta alimentaria y el tiempo dedicado a la actividad física de diferentes
intensidades y al comportammiento sedentario (estudio I); ii) estudiar el efecto de una
intervención de ejercicio de 6 meses sobre los rasgos de la conducta alimentaria (estudio
I); iii) explorar la asociación entre los rasgos de la conducta alimentaria y la condición
física en adultos jóvenes (estudio II) y, iv) validar la adaptación cultural del Cuestionario
de Preferencia de Alimentos de Leeds (LFPQ) a la población española (estudio III).
Los resultados de la sección 1 muestran que los atracones, la ingesta descontrolada y la
ingesta emocional evaluados a través de cuestionarios autoreportados, están inversamente
relacionados con el comportamiento sedentario y directamente asociados con el tiempo
dedicado a la actividad física, medido objetivamente por acelerometría triaxial, en adultos
jóvenes sanos. Sin embargo, estos rasgos alimentarios no se modificaron despues de un
programa de entrenamiento físico de 6 meses de diferentes intensidades en esta población
(estudio I). Además, encontramos que una menor fuerza muscular está relacionada con
una mayor restricción cognitiva, mientras que una mayor condición cardiorespiratoria se
asocia con puntuaciones más altas en atracones y alimentación descontrolada en adultos
jóvenes sanos (estudio II). Por otro lado, en la sección 2, hemos adquirido una serie de
imágenes alimentarias válidas para su uso en futuras investigaciones sobre la recompensa
alimentaria en diferentes contextos (estudio III). Los resultados de esta Tesis Doctoral contribuyen al conocimiento sobre la interacción
de la conducta alimentaria en adultos jóvenes sanos en el contexto de la actividad fisica,
la condición física y el ejercicio. Además, proporciona herramientas para mejorar un
instrumento de medición de los componentes de la recompensa alimentaria en la
población española.