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dc.contributor.authorGiménez Blasi, Nuria
dc.contributor.authorLatorre, José Antonio
dc.contributor.authorMartínez Bebia, Manuel
dc.contributor.authorOlea Serrano, Fátima 
dc.contributor.authorMariscal Arcas, Miguel 
dc.date.accessioned2020-05-11T11:59:26Z
dc.date.available2020-05-11T11:59:26Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.citationGiménez Blasi N, Latorre JA, Martínez Bebia M, Olea Serrano F, Mariscal Arcas M. Comparison of diet quality between young children and adolescents in the Mediterranean basin and the influence of life habits. Nutr Hosp 2019;36(2):387-393es_ES
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10481/61952
dc.description.abstractIntroduction: the dietary intake patterns of children should be monitored because of their influence on health in adulthood. It is now widely accepted that childhood nutrition is linked to specific diseases such as obesity and to risk factors for cardiovascular disease in adulthood. Therefore, knowledge of dietary intake during childhood may be useful to identify possible risk factors for disease in adulthood. The main focus of research into children’s diets has been the contribution of macronutrients and micronutrients. Objective: several indices have been developed for assessing the diet quality of previously defined population groups. The aim of the present study was to compare the nutritional status of Andalusian children and adolescents and examine the relationship between their diet quality and socio-demographic or lifestyle factors. Results and conclusions: the food intake of the younger children in this study was closer to RDIs compared with the adolescents, who generally reported a lower energy supply in their diet than the recommended. The mean (SD) diet quality score was 12.1 (1.9) for the younger children (6-9 years) and 9.4 (3.2) for the older group (10-17 years), a statistically significant difference. A good correlation was found between energy intake (MJ/kg body weight) and estimated energy (MET MJ/kg body weight).es_ES
dc.description.abstractIntroducción: los patrones de ingesta alimentaria de los niños deben ser controlados debido a su influencia en la salud en la edad adulta. Actualmente se acepta ampliamente que la nutrición infantil está vinculada a enfermedades específicas como obesidad y a factores de riesgo de enfermedad cardiovascular en adultos. Por lo tanto, el conocimiento de la ingesta dietética durante la infancia puede ser útil para identificar posibles factores de riesgo de enfermedad en la edad adulta. Objetivo: el objetivo principal de la investigación sobre las dietas de niños ha sido la contribución de los macronutrientes y los micronutrientes. Se han desarrollado varios índices para evaluar la calidad de la dieta de grupos de población previamente definidos. El objetivo del presente estudio fue comparar el estado nutricional de niños y adolescentes andaluces y examinar la relación entre la calidad de su dieta y factores sociodemográficos o de estilo de vida. Resultados y conclusiones: la ingesta de alimentos de los niños más pequeños en este estudio fue más cercana a la RDI en comparación con los adolescentes, quienes en general informaron menor aporte energético en su dieta de lo que se recomienda. El puntaje promedio de calidad de la dieta (DE) fue de 12,1 (1,9) para los niños más pequeños (6-9 años) y de 9,4 (3,2) para el grupo de más edad (10-17 años), una diferencia estadísticamente significativa. Se encontró una buena correlación entre la ingesta de energía (MJ/kg de peso corporal) y la energía estimada (MET MJ/kg de peso corporal).es_ES
dc.description.sponsorshipThis work was supported by grants from the Andalusian Regional Government (AGR255). This work was supported by grants from the Spanish Ministry of Health (FEDER-ISCIII PI14/01040).es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherArán Edicioneses_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-CompartirIgual 3.0 España*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/es/*
dc.subjectDiet qualityes_ES
dc.subjectYoung people’s dietes_ES
dc.subjectSouthern Spaines_ES
dc.titleComparison of diet quality between young children and adolescents in the Mediterranean basin and the influence of life habitses_ES
dc.title.alternativeComparación de la calidad de la dieta entre niños pequeños y adolescentes en la cuenca mediterránea y la influencia de los hábitos de vidaes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.identifier.doi10.20960/nh.2110


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