Synergistic effect of persica mouthwash and Iranian ethanolic extract of propolis against biofilm formation of oral pathogens (in vitro study)
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URI: http://hdl.handle.net/10481/55555Metadatos
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Ariamanesh, Arefeh; Ariamanesh, Nadereh; Eslami, Hosein; Asgharzadeh, Mohammad; Zeinalzadeh, Elham; Kafil, Hossein SamadiEditorial
Universidad de Granada, Facultad de Farmacia
Materia
Streptococcus mutans Staphylococcus aureus biofilm plaque persica propolis honey
Date
2017Referencia bibliográfica
Ariamanesh et al. Synergistic effect of persica mouthwash and Iranian ethanolic extract of propolis against biofilm formation of oral pathogens (in vitro study). Ars Pharm, 58(4): 155-161 (2017)
Résumé
Aims: Several pathogens are responsible for oral diseases and dental plaque and their main mechanism
is biofilm production. Natural products are point of interest for controlling these infections. persica
mouthrinse, propolis and honey are some of these products with considerable antibacterial effects. In
this study, we aimed to investigate synergy effect of these products on their antibiofilm and antibacterial
effect.
Material and Methods: Minimal Inhibitory effect and Minimial Biofilm inhibitory concentration of persica
mouthrinse, propolis, honey solely and in combination was calculated against Streptococcus mutans
ATCC35668, methicillin-resistant Staphylococcus aureus ATCC 33591, Staphylococcus aureus ATCC 29213,
Staphylococcus epidermidis, Enterococcus faecalis ATCC 29212 , Escherichia coli ATCC 25922.
Results: Combination of persica and propolis had a better profile in biofilm's inhibition than honey.
None of herbal combinations had synergistic effect against studied bacteria; MIC of the persica mouth
had the best effect against Streptococcus mutans, which causes caries.
Conclusions: There was no synergistic effect of persica and propolis and the best antimicrobial effect
was observed on subminimum inhibitory concentration of persica mouthwash. Findings of the present
study suggest use of other combination than honey, propolis and persica for improving antimicrobial
activity of these components. Objetivos: Varios patógenos son responsables de enfermedades orales y la placa dental y su mecanismo
principal es la producción de biofilm. Los productos naturales son puntos de interés para controlar estas
infecciones. persica mouthrinse, propolis y miel son algunos de estos productos con considerables efectos
antibacterianos. En este estudio, se buscó investigar el efecto sinérgico de estos productos sobre su
antibiótico y efecto antibacteriano.
Material y Métodos: Se calculó el efecto inhibidor mínimo y la concentración inhibitoria mínima de biofilm
de enjuague bucal de persica, propóleos, miel únicamente y en combinación, contra Staphylococcus
aureus ATCC 29213, S. epidermidis, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Escherichia coli ATCC 25922.
Resultados: La combinación de persica y propóleo tuvo un mejor perfil en la inhibición de la biopelícula
que la miel. Ninguna de las combinaciones de hierbas tuvo efecto sinérgico contra las bacterias estudiadas;
La Se calculó el efecto inhibidor mínimo de la boca de la persica tuvo el mejor efecto contra Streptococcus
mutans, que causa la caries.
Conclusiones: No hubo efectos sinérgicos de la persica y el propóleo y se observó el mejor efecto antimicrobiano
en la concentración mínima inhibitoria de enjuague bucal de persica. Los hallazgos del presente estudio sugieren el uso de otra combinación que la miel,
el propóleo y la persica para mejorar la actividad antimicrobiana
de estos componentes.