Mediterranean countries facing the Mediterranean diet, are we still on track? The example of Southern Spain midlife women
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Ruiz-Cabello Turmo, Pilar; Aparicio García-Molina, Virginia; Fernández Martínez, María del Mar; Moratalla Cecilia, Natalia; Gregorio Arenas, Eva; Aranda Ramírez, PilarEditorial
Aula Médica; Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral (SENPE)
Materia
Women's Health Mediterranean diet Obesity Cardiovascular disease Osteoporosis Salud de la mujer Dieta mediterránea Obesidad Enfermedad cardiovascular Osteoporosis
Date
2015Referencia bibliográfica
Ruiz-Cabello Turmo, P.; et al. Mediterranean countries facing the Mediterranean diet, are we still on track? The example of Southern Spain midlife women. Nutrición Hospitalaria, 31(6): 2523-2532 (2015). []
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This study was in part financially supported by the Andalusian Junta, within the framework of a large-scaled study in the province of Granada, PI339/2008, “Evaluación y Educación Nutricional de un grupo de mujeres peri y menopáusicas integradas en un estudio de intervención multidisciplinar”.Résumé
Introduction and objectives: the overall intake of a
cohort of middle aged women of Granada was studied
along with their body composition, anthropometric and
sociodemographic characteristics to evaluate if this population
does really follow a Mediterranean Diet.
Methods: 206 women aged 53.3 ± 5.5 years old, were
evaluated for their body composition, anthropometric
and sociodemographic characteristics, dietary patterns,
Mediterranean diet score and bone mineral density.
Results were additionally analyzed across weight status
categories.
Results: 86% of the sample was overweight or obese
and 14% was normal-weight (no woman was underweight).
Mean body fat percentage of the sample was 40.3%.
Values of bone mineral density showed a t-score average
of -1.26 standard deviations. Energy intake decreased as
weight status increased (p<0.05), as well as protein intake
(p<0.05) but no differences were observed for carbohydrates
or fat. Deviations from the Daily Recommended
Intakes were observed as well as a moderate adherence
(23% of the sample) to the Mediterranean Diet with no
significant differences among weight status categories.
Conclusions: results indicated a progressive distancing
from the Mediterranean dietary pattern and an unbalanced
diet no correlated to the weight status group, so
whether these dietary habits along with the unbalanced
diet reported are prolonged over time the overweight and
obese population will increase as well as the risk of developing
chronic diseases, and will finally concur with the
high prevalence of cardiovascular and osteoporosis risk
over this population. Introducción y objetivos: se estudió la ingesta dietética
de una cohorte de mujeres de mediana edad de Granada,
junto a sus características antropométricas y sociodemográficas,
para evaluar si esta población sigue una dieta
mediterránea.
Métodos: se evaluó la composición corporal, características
antropométricas y sociodemográficas, patrones
dietéticos y adhesión a la dieta mediterránea de 206 mujeres
con una edad media de 53.3 ± 5.5 años. Adicionalmente,
estos resultados fueron analizados por categorías
de peso corporal.
Resultados: el 86% de la muestra presentó sobrepeso
u obesidad, mientras el 14% presentó normopeso. La
masa grasa corporal media fue de el 40.3%. Los valores
de densidad mineral ósea presentaron un t-score medio
de -1.26 desviaciones estándar. Se observó que la ingesta
dietética, así como el consumo de proteína, disminuyeron
a medida que aumentó el peso corporal (p<0.05 en ambos
casos); sin embargo, no se observaron estas diferencias
en la ingesta de hidratos de carbono ni de grasas. Existieron
desviaciones respecto a las ingestas dietéticas de
referencia y una moderada adhesión a la dieta mediterránea,
sin observarse diferencias significativas entre las
distintas categorías de peso corporal.
Conclusiones: los resultados sugieren un distanciamiento
progresivo del patrón de dieta mediterránea y una dieta
desequilibrada y no correlacionada con el peso corporal,
de manera que si estos hábitos dietéticos se mantienen en
el tiempo la población con sobrepeso y obesidad se incrementará
y, de la misma manera, el riesgo de desarrollar
enfermedades crónicas asociadas, coincidiendo finalmente
con la elevada prevalencia de riesgo cardiovascular y de
osteoporosis observada actualmente en esta población.