Reference values for leptin, cortisol, insulin and glucose, among European adolescents and their association with adiposity: the Helena Study
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Koester-Weber, Thabata; Valtueña, Jara; Breidenassel, Christina; Beghin, Laurent; Plada, María; Moreno, Sara; Huybrechts, Inge; Palacios, Gonzalo; Gómez-Martínez, Sonia; Albers, Ulrike; Henauw, Stefaan de; Maiani, Guiseppe; Kafatos, Anthony; Molnar, Dénes; Sjöstrom, Michael; Widhalm, Kurt; Manios, Yannis; Moreno, Luis A.; Marcos, Ascensión; Castillo Garzón, Manuel J.; Stehle, Peter; González Gross, MarcelaEditorial
Aula Médica; Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral (SENPE)
Materia
Leptin Cortisol Insulin Glucose Adiposity Adolescents Leptina Insulina Glucosa Adiposidad Adolescentes HELENA Study
Fecha
2014Referencia bibliográfica
Koester-Weber, T.; et al. Reference values for leptin, cortisol, insulin and glucose, among European adolescents and their association with adiposity: the Helena Study. Nutrición Hospitalaria, 30(5): 1181-1190 (2014). [http://hdl.handle.net/10481/35304]
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The HELENA study has taken place with the financial support of the European Community Sixth RTD Framework Programme (Contract FOODCT- 2005-007034). This study was also supported by a grant from the Spanish Ministry of Science and Innovation AGL2007-29784-E.Resumen
Background and Objective: Adequate concentrations
of leptin, cortisol, and insulin are important for a suitable
metabolism and development during adolescence. These
hormones jointly with glucose play a major role in fat
metabolism and development of childhood obesity. Our
main objective was to quantify biomarkers as leptin, cortisol,
insulin and glucose status in European adolescents
to contribute to establish reference ranges.
Methods: A representative sample of 927 adolescents
(45% males, 14.9±1.2 years for the overall population)
from ten European cities of the HELENA study was used
to obtain fasting blood samples for these biomarkers. The
percentile distributions were computed by sex and age
and percentiles were associated with BMI classification.
Results: Serum leptin concentration in adolescents
varied significantly according to BMI, sex and age (all
p<0.001). Cortisol presented a tendency to increase with
age, both for females and males, while insulin and glucose
were stable with age. Leptin and insulin were highest
in obese adolescents (p<0.001), whilst cortisol and glucose
did not vary with BMI. Percentiles 5, 25, 50, 75 and 95, 26.70 and 65.33 ng/ml for leptin; 5.00, 8.11, 11.14, 15.00
and 24.51 μg/dl for cortisol and 3.65, 6.15, 8.52, 11.90 and
20.53 μlU/ml for insulin.
Conclusions: In adolescents, leptin, cortisol, insulin
and glucose concentrations are differently affected by
age, sex and BMI. Establishment of reference ranges
(percentiles) of these biomarkers would be of great interest
when pediatricians have to assess the trend of an
adolescent to develop obesity years after. Objetivo: Concentraciones adecuadas de leptina, cortisol
e insulina son importantes para un metabolismo normal
durante la adolescencia, puesto que valores alterados
de estas hormonas, junto con la glucosa, se asocian con el
desarrollo de la obesidad infantil. Nuestro principal objetivo
fue cuantificar estos marcadores en adolescentes
europeos con el fin de establecer rangos de referencia.
Métodos: Muestras de sangre procedentes de 927 adolescentes
en ayunas (14,9 ± 1,2 años, 45% varones, estudio
HELENA), fueron analizadas para cuantificar la
leptina, cortisol, insulina y glucosa. Las distribuciones de
percentiles se determinaron teniendo en cuenta el sexo y
la edad. También se estudió la asociación entre percentiles
y la clasificación del IMC.
Resultados: La concentración de leptina en suero variaba
significativamente con el IMC, el sexo y la edad
(todos p<0,001). El cortisol presentó una tendencia a aumentar
con la edad, tanto para varones como mujeres,
mientras que la insulina y la glucosa eran estables con
la edad. La leptina y la insulina fueron más altas en los
adolescentes obesos (p <0,001), mientras que el cortisol y
glucosa no variaron con el IMC. Los percentiles 5, 25, 50,
75 y 95, para los valores de hormonas fueron, respectivamente:
1.27, 4.06, 11.54, 26.70 y 65.33 ng/ml para la leptina;
5.00, 8.11, 11.14, 15.00 y 24.51 μg/dl para el cortisol y
3.65, 6.15, 8.52, 11.90 y 20.53 μlU/ml de insulina.