@misc{10481/37231, year = {2015}, url = {http://hdl.handle.net/10481/37231}, abstract = {Introduction: healthy dietary habits are considered to improve oral health and tooth quality. Caries treatment comprises tooth restoration with dental composites and sealants, almost all (> 90%) of which contain bisphenol A (BPA). Study hypotheses were: a) breakfast and oral hygiene habits are important factors in dental caries development; and b) dental caries treatment with epoxy-resins entails a risk of oral exposure to monomers migrating from the polymeric material. We evaluated caries in the teeth of a Spanish school population and determined the percentage treated with dental composites. Objective: to relate consumption of breakfast components and oral hygiene habits to dental caries and determine the presence of sealants/composites as potential sources of BPA exposure. Methods: subjects: 582 schoolchildren from Granada city (Southern Spain) aged 7 yrs; mean (SD) of 7.55 (0.64) yrs. Results: caries was detected in 21.7% of their teeth. Mean breakfast quality index (BQI) score, based on nutritional questionnaires, was 5.18 (1.29). Breakfast with foods rich in simple sugars representing > 5% of total daily energy was consumed by 24% of the population and was significantly associated with caries frequency in binary logistic regression analysis. Biscuit consumption was reported by 35.8% and significantly associated with caries frequency. Breakfast intake of bakery products/ cereals and of dairy products showed a significant inverse association with caries frequency. No significant relationship was observed between caries and BQI score or oral hygiene factors. Conclusion: further research is required to elucidate the role of diet in caries and the associated risk of exposure to estrogenic xenobiotics such as BPA.}, abstract = {Introducción: los hábitos alimentarios saludables influyen sobre la salud oral. El tratamiento de la caries comprende la restauración dental con selladores y composites dentales, la mayoría con bisfenol A (BPA). Hipótesis: a) el desayuno y hábitos de higiene oral son factores importantes en el desarrollo de caries; b) el tratamiento de la caries con epoxirresinas conlleva riesgo de exposición oral a monómeros plásticos. Objetivo: relacionar la ingesta del desayuno y los hábitos de higiene oral con la caries dental y determinar la presencia de selladores/composites como fuentes potenciales de exposición al BPA. Métodos: se analizaron 582 niños/as en edad escolar de Granada (sur de España) de 7 años de edad (7,55 [0,64] años). Se empleó un cuestionario de frecuencia de consumo de alimentos, 3 recordatorios de 24 h y variables de estilo de vida, incluyendo la higiene bucodental. La calidad del desayuno fue estimada con el Breakfast Quality Index (BQI). Resultados: se detectó un 21,7% de caries. El valor medio del BQI fue 5,18 (1,29). El 24% de la población realizó un desayuno con alimentos ricos en azúcares simples (> 5% de la energía total), asociado significativamente con la frecuencia de caries en el análisis de regresión logística. El 35,8% de los participantes tomaron galletas; asociado significativamente con la frecuencia de caries. La ingesta de productos de panadería, cereales y lácteos mostró una asociación inversamente significativa con la frecuencia de caries. Conclusión: se necesitan más investigaciones para aclarar el papel de la dieta en la caries y el riesgo de exposición a xenobióticos estrogénicos, como el BPA.}, organization = {This is a joint project between research group AGR255 and Granada City Council (health area) contract C-3507-00, Granada City Council- Universidad Empresa. This work was supported by grants from the Spanish Ministry of Health (FIS, - PI14/01040).}, publisher = {Aula Médica; Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral (SENPE)}, keywords = {Dental caries}, keywords = {School dietary}, keywords = {Breakfast}, keywords = {Dental composites}, keywords = {Caries dental}, keywords = {Dieta escolar}, keywords = {Desayuno}, keywords = {Composites dentales}, title = {School dietary habits and incidence of dental caries}, doi = {10.3305/nh.2015.32.1.9086}, author = {Monteagudo Sánchez, Celia and Téllez, Francisco and Heras González, Leticia and Ibáñez-Peinado, Diana and Mariscal Arcas, Miguel and Olea Serrano, Fátima}, }