Diet and environment in southeastern Iberia during the Bronze Age based on isotope analysis of human remains Molina González, Fernando Nocete Calvo, Francisco Delgado Huertas, Antonio Cámara Serrano, Juan Antonio Martínez Sánchez, Rafael María Jiménez Brobeil, Sylvia Alejandra Miranda León, María Teresa Riquelme Cantal, José Antonio Spanedda, Liliana Pérez Bareas, Cristóbal Lizcano Prestel, Rafael Nieto Liñán, José Miguel Nájera Colino, María Trinidad Granados Torres, Arsenio Carrión Méndez, Francisco Edad del Bronce Bronze Age Cultura de El Argar Argaric Culture Dieta Diet Cronología Chronology Jerarquización social Social Hierarchy Medioambiente Environment Enterramientos Burials A large sample of human bones from a series of archaeological sites in the south-eastern Iberian Peninsula was selected for δ13C and δ15N stable isotope analysis. Except for some contrast samples, the remains date from the first half of the second millennium cal BC and are ascribed to the Argar Culture, which developed during the Bronze Age in south-eastern Iberia. Most authors have considered that this region reached a high degree of social hierarchical organization at this time, as demonstrated by the funerary record, both with regard to the grave goods and to the evidence of physical effort and diseases on the human remains. Results of the isotope analysis revealed the existence of differences among the settlements studied, as well as differences over time within every settlement and among the various individuals tested. Some variances can be assigned to social classes/status and others are linked to chronological factors. In particular, changes in δ13C can be explained by the increasing aridity of the first half of the second millennium cal BC, although other causes can be put forward too. Una amplia muestra de huesos humanos de una serie de yacimientos arqueológicos del sureste de la Península Ibérica fue seleccionada para análisis de isótopos etables δ13C y δ15N. Salvo algunas muestras de contrastación, los restos datan de la primera mitad del segundo milenio cal A.C. y se adscriben a la Cultura del Argar, que desarrollado durante la Edad del Bronce en el sureste de Iberia. Los resultados del análisis de isótopos revelaron la existencia de diferencias entre los asentamientos estudiados, así como diferencias en el tiempo dentro de cada asentamiento y entre los diversos individuos. A nivel general los cambios en δ13C pueden explicarse por la creciente aridez de la primera mitad del segundo milenio cal A.C., aunque están presentes otras causas como diferencias de consumo entre clases y sexos, factores vinculados a la lactancia en los individuos infantiles y cierta movilidad con la presencia de sujetos que no nacieron y/o crecieron en los yacimientos en que fueron enterrados. El trabajo confirma los planteamientos que consideran las sociedades argáricas como comunidades profundamente jerarquizadas y además avanza en la consideración de la existencia al interior de la cultura de profundas diferencias territoriales que, en parte, derivan de la oposición entre diferentes formaciones sociales. 2024-01-29T09:16:19Z 2024-01-29T09:16:19Z 2019 journal article Molina-González, F., Nocete-Calvo, F., Delgado-Huertas, A., Cámara-Serrano, J.A., Martínez-Sánchez, R.M., Jiménez-Bobéil, S.A., Miranda-León, M.T., Riquelme-Cantal, J.A., Spanedda, L., Pérez-Bareas, C., Lizcano-Prestel, R., Nieto-Liñán, J.M., Nájera-Colino, T., Granados-Torres, A. Carrión-Méndez, F. (2019). Diet and environment in southeastern Iberia during the Bronze Age based on isotope analysis of human remains. Oxford Journal of Archaology 38(2), pp. 189-213. https://doi.org/10.1111/ojoa.12164 0262-5253 1468-0092 https://hdl.handle.net/10481/87434 https://doi.org/10.1111/ojoa.12164 eng P06-HUM-1658 HAR2016-80057-P http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/ embargoed access Attribution-NoDerivatives 4.0 Internacional Willey