When to eat: investigating the role of meal timing and intermittent fasting in body composition and cardiometabolic health in humans Dote Montero, Manuel Ruiz Ruiz, Jonatan Universidad de Granada. Programa de Doctorado en Biomedicina Meal timing and intermittent fasting have emerged as potential dietary interventions for managing obesity. However, their impact on human health is still not fully comprehended. The objectives of the present International Doctoral Thesis are to summarize the effects of various types of intermittent fasting on body composition and cardiometabolic health in humans, with a particular emphasis on energy metabolism (Chapter 1). Additionally, the thesis aims to explore the relationship between meal timing with body composition and cardiometabolic risk factors in young men and women (Chapter 4). Furthermore, it seeks to assess the efficacy of three different 8-hour time-restricted eating schedules (early, late and selfselected vs. usual-care) on visceral adipose tissue, body composition and cardiometabolic health in men and women with overweight/obesity and slight metabolic impairments (Chapter 5). The results of this thesis suggest that meal timing is not cross-sectionally associated with body composition in young men and women. However, it was observed that a longer daily eating window and a shorter time from midsleep point to first food intake (i.e., earlier first food intake in a 24-hour cycle) are associated with better cardiometabolic health in young men (Chapter 4). The thesis also highlights that self-selected time-restricted eating (TRE) may be an effective strategy for reducing visceral adipose tissue in men. Additionally, implementing an 8-hour TRE, regardless of the timing of the eating window, as part of a usual-care intervention without specific energy restriction resulted in greater body weight loss in both men and women, although no differences between intervention groups were observed in the changes in body composition or cardiometabolic risk factors. It is noteworthy that weight loss exceeding a clinically meaningful threshold (≥5%) was observed in some individuals, leading to improvements in cardiometabolic health (Chapter 5). Based on the findings of this International Doctoral Thesis, an 8-hour TRE can be considered a simple strategy for clinicians to teach their patients during routine care. It leads to greater body weight loss compared to a usual-care intervention. El horario de las comidas y el ayuno intermitente han surgido como posibles intervenciones dietéticas para el tratamiento de la obesidad. Sin embargo, su impacto en la salud humana aún no se comprende completamente. Los objetivos de esta Tesis Doctoral Internacional son resumir los efectos de varios tipos de ayuno intermitente en la composición corporal y la salud cardiometabólica en humanos, con un énfasis particular en el metabolismo energético (Capítulo 1). Además, explora la relación entre el horario de las comidas y la composición corporal y los factores de riesgo cardiometabólico en hombres y mujeres jóvenes (Capítulo 4). Asimismo, evalúa la eficacia de tres esquemas diferentes de 8 horas de restricción de la ingesta nutricional (temprano, tardía, autoseleccionado vs. tratamiento habitual) en el tejido adiposo visceral, la composición corporal y la salud cardiometabólica en hombres y mujeres con sobrepeso/obesidad y leves alteraciones metabólicas (Capítulo 5). Los resultados de esta tesis sugieren que el horario de las comidas no está asociado transversalmente con la composición corporal en jóvenes. Sin embargo, una ventana de alimentación más prolongada y un tiempo más corto desde el punto medio del sueño hasta la primera ingesta de alimentos (es decir, una primera ingesta de alimentos más temprana en un ciclo de 24 horas) están relacionados con una mejor salud cardiometabólica en hombres (Capítulo 4). La tesis destaca que un esquema autoseleccionado de restricción temporal de la ingesta nutricional puede ser una estrategia efectiva para reducir el tejido adiposo visceral en hombres. Además, implementar una restricción temporal de 8 horas de la ingesta nutricional, independientemente del momento del día, como parte de una intervención estándar sin restricción específica de energía, resultó en una mayor pérdida de peso corporal tanto en hombres como en mujeres. No se observaron diferencias entre los grupos de intervención en los cambios en la composición corporal o los factores de riesgo cardiometabólico. Se observó una pérdida de peso que superó un umbral clínicamente relevante (≥5%) en algunos individuos, lo cual condujo a mejoras en la salud cardiometabólica (Capítulo 5). Basándose en los hallazgos de esta Tesis Doctoral Internacional, una restricción temporal de 8 horas de la ingesta nutricional puede considerarse una estrategia sencilla a implementar en atención primaria y produce a una mayor pérdida de peso corporal que una intervención estándar. 2023-09-28T07:28:11Z 2023-09-28T07:28:11Z 2023 2023-08-20 doctoral thesis Dote Montero, Manuel. When to eat: investigating the role of meal timing and intermittent fasting in body composition and cardiometabolic health in Humansulier . Granada: Universidad de Granada, 2023. [https://hdl.handle.net/10481/84704] 9788411950411 https://hdl.handle.net/10481/84704 eng http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ open access Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional Universidad de Granada