Comparison of diet quality between young children and adolescents in the Mediterranean basin and the influence of life habits Giménez Blasi, Nuria Latorre, José Antonio Martínez Bebia, Manuel Olea Serrano, Fátima Mariscal Arcas, Miguel Diet quality Young people’s diet Southern Spain Introduction: the dietary intake patterns of children should be monitored because of their influence on health in adulthood. It is now widely accepted that childhood nutrition is linked to specific diseases such as obesity and to risk factors for cardiovascular disease in adulthood. Therefore, knowledge of dietary intake during childhood may be useful to identify possible risk factors for disease in adulthood. The main focus of research into children’s diets has been the contribution of macronutrients and micronutrients. Objective: several indices have been developed for assessing the diet quality of previously defined population groups. The aim of the present study was to compare the nutritional status of Andalusian children and adolescents and examine the relationship between their diet quality and socio-demographic or lifestyle factors. Results and conclusions: the food intake of the younger children in this study was closer to RDIs compared with the adolescents, who generally reported a lower energy supply in their diet than the recommended. The mean (SD) diet quality score was 12.1 (1.9) for the younger children (6-9 years) and 9.4 (3.2) for the older group (10-17 years), a statistically significant difference. A good correlation was found between energy intake (MJ/kg body weight) and estimated energy (MET MJ/kg body weight). Introducción: los patrones de ingesta alimentaria de los niños deben ser controlados debido a su influencia en la salud en la edad adulta. Actualmente se acepta ampliamente que la nutrición infantil está vinculada a enfermedades específicas como obesidad y a factores de riesgo de enfermedad cardiovascular en adultos. Por lo tanto, el conocimiento de la ingesta dietética durante la infancia puede ser útil para identificar posibles factores de riesgo de enfermedad en la edad adulta. Objetivo: el objetivo principal de la investigación sobre las dietas de niños ha sido la contribución de los macronutrientes y los micronutrientes. Se han desarrollado varios índices para evaluar la calidad de la dieta de grupos de población previamente definidos. El objetivo del presente estudio fue comparar el estado nutricional de niños y adolescentes andaluces y examinar la relación entre la calidad de su dieta y factores sociodemográficos o de estilo de vida. Resultados y conclusiones: la ingesta de alimentos de los niños más pequeños en este estudio fue más cercana a la RDI en comparación con los adolescentes, quienes en general informaron menor aporte energético en su dieta de lo que se recomienda. El puntaje promedio de calidad de la dieta (DE) fue de 12,1 (1,9) para los niños más pequeños (6-9 años) y de 9,4 (3,2) para el grupo de más edad (10-17 años), una diferencia estadísticamente significativa. Se encontró una buena correlación entre la ingesta de energía (MJ/kg de peso corporal) y la energía estimada (MET MJ/kg de peso corporal). 2020-05-11T11:59:26Z 2020-05-11T11:59:26Z 2019 info:eu-repo/semantics/article Giménez Blasi N, Latorre JA, Martínez Bebia M, Olea Serrano F, Mariscal Arcas M. Comparison of diet quality between young children and adolescents in the Mediterranean basin and the influence of life habits. Nutr Hosp 2019;36(2):387-393 http://hdl.handle.net/10481/61952 10.20960/nh.2110 eng http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/es/ info:eu-repo/semantics/openAccess Atribución-NoComercial-CompartirIgual 3.0 España Arán Ediciones