Comparison of methods to evaluate the quality of the mediterranean diet in a large representative sample of young people in Southern Spain Mariscal Arcas, Miguel Velasco, Javier Monteagudo Sánchez, Celia Caballero-Plasencia, María Ascensión Lorenzo Tovar, María Luisa Olea Serrano, Fátima Diet quality Diet Quality Index-International (DQI-I) Mediterranean Diet Pattern adherence (MDP) Young people's diet Southern Spain Índice Internacional de Calidad de la Dieta (DQI-I) Adherencia al Patrón de Dieta Mediterránea Dieta de jóvenes Sur de España The objective of this study was to compare the usefulness of two methods to evaluate diet quality in young people in Southern Spain: a new Mediterranean Diet Pattern (MDP) and a modification of the Diet Quality Index-International (DQI-I) for the Mediterranean area. The study population was 3190 schoolchildren aged 8-15 yrs. The questionnaires used were first validated (Bland-Altman plot and Wilcoxon tests) in a randomized sample. The DQI gives a more detailed evaluation of food components, whereas the MDS gives global information on food groups but includes foods characteristically consumed in the Mediterranean region. Highly similar results were obtained using the MDP and the adapted DQI-I, which appear to be equally useful to evaluate diet quality in a Mediterranean population. The fact that we selected the same types of food for both indices may explain the similar overall evaluations. According to these results, both methods appear to be equally appropriate for evaluating diet quality in a Mediterranean population. El objetivo de este estudio fue comparar la utilidad de dos métodos para evaluar la calidad de la dieta de jóvenes en el sur de España: un nuevo patrón de dieta mediterránea (MDP) y una modificación de la dieta del índice de calidad-Internacional (ICD-I) para el área Mediterránea. La población de estudio fue 3.190 escolares de entre 8-15 años. Los cuestionarios utilizados fueron validados primero (gráfico de Bland-Altman y las pruebas de Wilcoxon) en una muestra tomada al azar. El ICD-I ofrece una evaluación más detallada de los componentes de los alimentos, mientras que el MDP proporciona información global sobre los grupos de alimentos, que incluye alimentos típicamente consumidos en la región mediterránea. Se obtuvieron resultados similares utilizándole MDP y la adaptación del ICD-I, que parecen ser igualmente útiles para evaluar la calidad de una dieta en una población mediterránea. El hecho de que se seleccionaron los mismos tipos de alimentos para ambos índices podría explicar la similitud de las evaluaciones globales. De acuerdo con estos resultados, ambos métodos parecen ser igualmente apropiado para evaluar la calidad de la dieta en una población mediterránea. 2014-10-06T12:51:34Z 2014-10-06T12:51:34Z 2010 info:eu-repo/semantics/article Mariscal-Arcas, M.; et al. Comparison of methods to evaluate the quality of the mediterranean diet in a large representative sample of young people in Southern Spain. Nutrición Hospitalaria, 25(6): 1006-1013 (2010). [http://hdl.handle.net/10481/33363] 0212-1611 http://hdl.handle.net/10481/33363 10.3305/nh.2010.25.6.4889 eng http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License Aula Médica; Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral (SENPE)