Common variants in genes related to lipid and energy metabolism are associated with weight loss after an intervention in overweight/obese adolescents Moleres, Adriana Milagro, Fermín I. Marcos, Ascensión González-Zorzano, Eduardo Campoy Folgoso, Cristina Garagorri, Jesús M. Azcona, Cristina Martínez, J. Alfredo Marti, Amelia EVASYON Study Group APOA1 CETP EVASYON FTO APOA5 Genética Obesidad Adolescentes Genetic Obesity Adolescents Background: Some SNPs related to lipid and energy metabolism may be implicated not only in the development of obesity and associated comorbidities, but also in the weight loss response after a nutritional intervention. Objective: In this context, the present study analyzed four SNPs located within four genes known to be associated with obesity and other obesity-related complications, and their putative role in a weight-loss intervention in overweight/obese adolescents. Methods: The study population consisted of 199 overweight/obese adolescents (13-16 yr old) undergoing 10 weeks of a weight loss multidisciplinary intervention: the EVASYON programme (www.estudioevasyon.org). Adolescents were genotyped for 4 SNPs, and anthropometric measurements and biochemical markers were analyzed at the beginning and after the intervention. Results: Interestingly, APOA5(rs662799) was associated with the baseline anthropometric and biochemical outcomes, whereas FTO (rs9939609) seemed to be related with the change of these values after the 10-week intervention. The other two SNPs, located in the CETP (rs1800777) and the APOA1 (rs670) genes, showed important relationships with adiposity markers. Specifically, a combined model including both SNPs turned up to explain up to 24% of BMI-SDS change after 10 weeks of the multidisciplinary intervention, which may contribute to under - stand the weight loss response. Conclusion: Common variants in genes related to lipid and energy metabolism may influence not only biochemical outcomes but also weight loss response after a multidisciplinary intervention carried out in obese/overweight adolescents.. Antecedentes: Algunas variantes genéticas relacionadas con el metabolismo lipídico y energético pueden estar implicadas en la respuesta a una intervención nutricional además de estar asociadas con el desarrollo de obesidad y comorbilidades asociadas. Objetivo: En este sentido, este artículo analiza cuatro polimorfismos situados en cuatro genes que han sido previamente asociados con la obesidad u otras complicaciones asociadas a la misma, así como su posible papel en la respuesta a una intervención para la pérdida de peso en adolescentes con sobrepeso u obesidad. Métodos: La población en estudio está formada por 199 adolescentes con sobrepeso u obesidad (13-16 años) llevando a cabo una intervención multidisciplinar de 10 semanas para la pérdida de peso: programa EVASYON (www.estudioevasyon.org). Los adolescentes fueron genotipados para los 4 SNPs y tanto al comienzo como al final de la intervención se analizaron marcadores bioquímicos y se tomaron medidas antropométricas. Resultados: Rs662799 del gen APOA5 se asoció al inicio con parámetros antropométricos y bioquímicos, mientras que el rs9939609 del gen FTO parecía estar asociado con el cambio de estas variables tras 10 semanas de intervención. Las variantes rs1800777 del gen CETP y rs670 del gen APOA1 mostraron una importante asociación con marcadores de adiposidad. Concretamente, un modelo combinado incluyendo los dos polimorfismos logró explicar hasta un 24% del cambio en el IMC-SDS tras 10 semanas de intervención. Conclusión: Variantes genéticas previamente relacionadas con el metabolismo lipídico y energético, pueden repercutir no solamente en valores bioquímicos sino también en la respuesta a una intervención multidisciplinar para la pérdida de peso en adolescentes con sobrepeso u obesidad. 2014-09-18T08:16:39Z 2014-09-18T08:16:39Z 2014 info:eu-repo/semantics/article Moleres, A.; et al. Common variants in genes related to lipid and energy metabolism are associated with weight loss after an intervention in overweight/obese adolescents. Nutrición Hospitalaria, 30(1): 75-83 (2014). [http://hdl.handle.net/10481/33075] 0212-1611 http://hdl.handle.net/10481/33075 10.3305/nh.2014.30.1.7542 eng http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License Aula Médica; Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral (SENPE)