Olive oil, dietary fat and ageing, a mitochondrial approach Mataix Verdú, José Ochoa Herrera, Julio José Quiles Morales, José Luis Aceite de oliva Aceite de girasol Cadena de transporte electrónico mitocondrial Envejecimiento Dieta Mediterránea Olive oil Sunflower oil Mitochondrial electron transport chain Aging Mediterranean diet Ageing represents a great concern in developed countries because the high number of people included in this group (indeed, a further increase in the rate of old people it is expected in the near future). Another important aspect concerning ageing is the number of pathologies related with this phenomenon like Alzheimer, Parkinson, diabetes, cardiovascular disease and cancer. According to the free radical theory of ageing and its further mitochondrial extension, ageing is the result of the oxidative insult to the organism throughout the life. Some of the damages are not entirely repaired and are accumulated, leading to organism malfunction. Such oxidative-stress related events are particularly important in mitochondria and specially at the mitochondrial DNA level (less protected and more prone to oxidation than nuclear DNA and with a not well established repairing system). Such mitochondrial damage directly affects to the cell energy delivery system, being that, at least in part, the explanation for the structural and functional impairments related to age. Oxidative stress is related with the fatty acid composition of membranes. The intake of a type of fat affects in a direct way the fatty acids and antioxidants composition of subcellular membranes (including mitochondrial membranes) and in an indirect way the susceptibility of the membrane to oxidation. Thus, if we build specific biological membranes according to particular types of fats, we would be able to positively affect the way and intensity in which different organs would age. This work hypothesis represents a new point of view in the investigation of ageing and might have important consequences. According to the above-mentioned premises, this work reviews the convenience to use virgin olive oil as dietary fat from the point of view of mitochondrial ageing. El envejecimiento preocupa enormemente en los países desarrollados por el alto número de personas incluidas en este grupo de población (se espera un aumento de este colectivo en el futuro). También es importante la incidencia de patologías relacionadas con el envejecimiento tales como Alzheimer, Parkinson, diabetes, enfermedades cardiovasculares y cáncer. Según la teoría de los radicales libres del envejecimiento y su posterior extensión mitocondrial, el envejecimiento proviene del daño oxidativo al organismo a lo largo de la vida. Parte del daño no es reparado y se acumula, dando lugar a un funcionamiento celular incorrecto. Tales eventos oxidativos son muy importantes a nivel mitocondrial, especialmente en su ADN, menos protegido y más susceptible a la oxidación que el nuclear y con un sistema de reparación aun sin elucidar en su totalidad. El daño mitocondrial afecta a la producción de energía celular, lo cual puede explicar las alteraciones estructurales y funcionales asociadas al envejecimiento. El estrés oxidativo se relaciona con la composición en ácidos grasos de las membranas biológicas. La ingesta de un tipo de grasa afecta a la composición en ácidos grasos y antioxidantes de las membranas subcelulares y a la susceptibilidad de las mismas a la oxidación. Por tanto, si construyéramos membranas basadas en determinadas grasas, podríamos condicionar el modo e intensidad del envejecimiento en determinados órganos y tejidos. Esta hipótesis de trabajo representa un novedoso enfoque dentro del estudio del envejecimiento que podría tener importantes consecuencias. Según las premisas anteriores, el presente trabajo revisa la conveniencia del empleo en la dieta de aceite de oliva virgen de forma preferencial desde el punto de vista del envejecimiento mitocondrial. 2014-06-26T12:39:02Z 2014-06-26T12:39:02Z 2004 info:eu-repo/semantics/article Mataix, J.; Ochoa, J.J.; Quiles, J.L. Olive oil, dietary fat and ageing, a mitochondrial approach. Grasas y Aceites, 55(1): 84-91 (2004). [http://hdl.handle.net/10481/32381] 0017-3495 http://hdl.handle.net/10481/32381 10.3989/gya.2004.v55.i1.150 spa http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)