Analysis of tourism seasonality as a factor limiting the sustainable development of rural areas
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Martín Martín, José María; Salinas Fernández, José Antonio; Rodríguez Martín, José Antonio; Ostos Rey, María Del SolEditorial
SAGE
Materia
Rural tourism Economic sustainability Seasonality Sustainable development
Fecha
2020Referencia bibliográfica
Martín Martín, J. M., Salinas Fernández, J. A., Rodríguez Martín, J. A., & Ostos Rey, M. del S. (2020). Analysis of Tourism Seasonality as a Factor Limiting the Sustainable Development of Rural Areas. Journal of Hospitality & Tourism Research, 44(1), 45-75. https://doi.org/10.1177/1096348019876688
Resumen
Several sustainable development strategies in rural areas have relied on tourism as a tool for economic growth and job creation. The alternating peak and valley periods that seasonality entails—and their corresponding negative economic, environmental,or social impacts—may somewhat condition the success of these policies. The aim of this article is to analyze whether rural destinations suffer from higher levels of seasonality as compared with those of beach and urban tourism. The analysis is applied to Andalusia, a region in southern Spain, one of the major tourist destinations in Europe and a provider of diverse tourist products. The methodological innovation and contribution of this study is to measure seasonality intensity by means of a DP2 synthetic indicator that gathers information derived from various facets of seasonality, ultimately allowing us to overcome the disadvantages of single-variable assessment. We conclude that seasonality in rural tourism should not be evaluated generally, since each destination has specific conditions that determine stability or seasonality in the area. We obtain evidence that some rural areas show a lower level of seasonality than cultural-urban destinations (the most stable in terms of annual activity). Thus, rural destinations will not suffer from the problems associated with high seasonality. Due to the great differences among rural destinations, this methodology should be applied to regions with different characteristics to complement the conclusions drawn from this study and determine which destinations call for public policies and specific strategies to reduce seasonality. Varias estrategias de desarrollo sostenible en zonas rurales han confiado en el turismo como herramienta de crecimiento económico y creación de empleo. La alternancia de periodos punta y valle que supone la estacionalidad -y sus correspondientes impactos económicos, ambientales o sociales negativos- puede condicionar en cierta medida el éxito de estas políticas. El objetivo de este artículo es analizar si los destinos rurales sufren mayores niveles de estacionalidad en comparación con los de playa y turismo urbano. El análisis se aplica a Andalucía, región del sur de España, uno de los principales destinos turísticos de Europa y proveedor de diversos productos turísticos. La innovación metodológica y aportación de este estudio consiste en medir la intensidad de la estacionalidad mediante un indicador sintético DP2 que recoge información derivada de varias facetas de la estacionalidad, lo que permite superar los inconvenientes de la evaluación con una sola variable. Concluimos que la estacionalidad en el turismo rural no debe evaluarse de forma general, ya que cada destino presenta unas condiciones específicas que determinan la estabilidad o estacionalidad de la zona. Obtenemos evidencias de que algunas zonas rurales muestran un menor nivel de estacionalidad que los destinos urbano-culturales (los más estables en términos de actividad anual). Así, los destinos rurales no sufrirán los problemas asociados a la alta estacionalidad. Debido a las grandes diferencias entre los destinos rurales, esta metodología debería aplicarse a regiones con características diferentes para complementar las conclusiones extraídas de este estudio y determinar qué destinos requieren políticas públicas y estrategias específicas para reducir la estacionalidad.