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dc.contributor.authorGallart Aragón, Tania 
dc.contributor.authorFernández Lao, Carolina 
dc.contributor.authorCózar Ibáñez, Antonio
dc.contributor.authorCantarero Villanueva, Irene 
dc.contributor.authorCambil Martín, Jacobo 
dc.contributor.authorJiménez Ríos, José Antonio
dc.contributor.authorArroyo Morales, Manuel 
dc.date.accessioned2024-09-06T08:15:30Z
dc.date.available2024-09-06T08:15:30Z
dc.date.issued2018-08-22
dc.identifier.citationT. Gallart-Aragón et al. Relationship between changes in hemoglobin glycosilated and improvement of body composition in patients with morbid obesity after tubular laparoscopic gastrectomy. Med Clin (Barc). 2018;151(4):131–135. https://doi.org/10.1016/j.medcle.2017.11.050es_ES
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10481/94037
dc.description.abstractBackground and objective: The objective of our study is to analyze the possible relationship between changes in glycemic profile and body composition parameters in morbid obesity patients after tubular laparoscopic gastrectomy. Material and methods: A prospective observational cohort study with 69 patients was performed. The variables analyzed were body weight, blood glucose, hemoglobin, glycosylated, high density lipoprotein, low density lipoprotein, triglycerides, and waist and hip circumference. An analysis of variance of repeated measurements (ANOVA) and a correlation analysis through the Pearson test were carried out. Results: A significant reduction in weight (p<.001 after surgery) and in glycosylated hemoglobin (p<.036) and waist hip (p<.001) were found at 6 months after surgery. There was no significant difference in the rest of the variables studied. In correlation analysis, a significant positive correlation was found between the change in concentration of hemoglobin glycosylated and hip circumference (p=.047; r=0.237), the smaller the hip circumference, the lower the concentration of glycosylated hemoglobin. Conclusions: Tubular laparoscopic gastrectomy is an effective technique for the treatment of morbidly obese patients with type 2 diabetes mellitus. The reduction in the perimeter of hip is related to glycosylated hemoglobin reduction 6 months after intervention.es_ES
dc.description.abstractIntroducción y objetivo El objetivo de nuestro estudio es analizar la posible relación entre los cambios en el perfil glucémico y los parámetros de composición corporal en pacientes con obesidad mórbida tras gastrectomía tubular laparoscópica. Material y métodos Se realiza un estudio observacional prospectivo de cohortes donde el tamaño muestral es de 69 pacientes. Las variables analizadas son peso corporal, glucemia, hemoglobina glucosilada, lipoprotein high density, lipoprotein low density, triglicéridos y circunferencia cintura y cadera. Para llevar a cabo el objetivo de este estudio se ha utilizado un análisis de la variancia de medidas repetidas (ANOVA) y un posterior análisis de correlación a través del test de Pearson. Resultados Tras el análisis estadístico se han encontrado una reducción significativa del peso tras la cirugía p < 0,001, una reducción significativa de la hemoglobina glucosilada entre los valores preintervención y a los 6 meses de la cirugía (p< 0,036) y un descenso significativo de los perímetros de cintura y cadera (p< 0,001). No existieron diferencias significativas en el resto de variables estudiadas. En el análisis de correlación, se encontró una correlación positiva significativa entre el cambio en concentración de hemoglobina glucosilada y perímetro de cadera (p = 0,047; r = 0,237), a menor diámetro de cadera, menor concentración de hemoglobina glucosilada. Conclusiones La gastrectomía tubular laparoscópica se muestra como una técnica efectiva para el tratamiento de pacientes obesos mórbidos con diabetes mellitus tipo 2. La reducción en el perímetro de cadera está relacionada con la reducción de hemoglobina glucosilada a los 6 meses de la intervención.es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherElsevieres_ES
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectDiabetes mellituses_ES
dc.subjectMorbid obesityes_ES
dc.subjectTubular laparoscopic gastrectomyes_ES
dc.subjectObesidad mórbidaes_ES
dc.subjectGastrectomía tubular laparoscópicaes_ES
dc.titleRelationship between changes in hemoglobin glycosilated and improvement of body composition in patients with morbid obesity after tubular laparoscopic gastrectomyes_ES
dc.title.alternativeRelación entre cambios en hemoglobina glucosilada y mejora de la composición corporal en pacientes con obesidad mórbida tras gastrectomía tubular laparoscópicaes_ES
dc.typejournal articlees_ES
dc.rights.accessRightsopen accesses_ES
dc.identifier.doi10.1016/j.medcle.2017.11.050
dc.identifier.doidoi:10.1016/j.medcli.2017.11.022
dc.type.hasVersionVoRes_ES


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