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dc.contributor.authorIulia-Bura, Florina
dc.contributor.authorOrtega-Martínez, Elena
dc.contributor.authorRuiz-Martínez, María Adolfina
dc.contributor.authorMorales Hernández, María Encarnación 
dc.date.accessioned2023-07-07T12:03:39Z
dc.date.available2023-07-07T12:03:39Z
dc.date.issued2023-06-20
dc.identifier.citationIulia-Burra, F.; et al. Design and development of a facial Serum with Lactobacillus fermentum CECT 5716. Ars Pharm, 64(3): 230-242 (2023). [10.30827/ars.v64i3.27306]es_ES
dc.identifier.issn2340-9894
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10481/83402
dc.descriptionThe authors would like to thank If3Lab S.L. for providing the reference serum mentioned in this work, as well as for its collaboration by facilitating some raw materials for the development of the moisturizing serum.es_ES
dc.description.abstractIntroduction: The skin is of all the organs of the body that is directly and constantly exposed to external agents. Hence the importance of providing all the necessary nutrients to keep it healthy, cared for and hydrated. When this does not happen, the skin begins to lose water, becomes dehydrated, and can be seriously injured. With this inten tion, a moisturizing serum with natural active ingredients has been designed and developed. It has been developed and characterized through various studies. In addition, it includes a strain of the probiotic species Lactobacillus fermentum CECT 5716, as an innovation, to enhance the synergistic effect of the product. Method: The cited product is characterized by pH, conductivity, and viscosity measurements to test its stability. Besides it is studied to probiotic viability and consumers’ perception of the product’s efficacy. Results: Data extracted from pH and conductivity measurements assure that the topical application of our serum is safe, as it does the consumers’ perception of the product’s efficacy study, offering it a better appearance in terms of smoothness and luminosity. This research has revealed the serum’s pseudoplastic characteristics, optimal for its purpose. Lastly, it has been seen that probiotic viability decreases with time. Conclusions: Based on the results we obtained; it can be affirmed that our moisturizing serum is safe and effective in skin hydration, due to the properties of the raw materials incorporated and the competitive mechanism of the probiotics included.es_ES
dc.description.abstractIntroducción: De todos los órganos del cuerpo, la piel es el que está directa y constantemente expuesto a agentes externos. De ahí la importancia de proporcionarle todos los nutrientes necesarios para mantenerla sana, cuidada e hidratada. Con esta intención se ha diseñado y desarrollado un sérum hidratante con ingredientes activos naturales que incluye una cepa de la especie probiótica Lactobacillus fermentum CECT 5716, como innovación, para potenciar el efecto sinérgico del producto. Método: El producto citado ha sido caracterizado mediante determinaciones de pH, conductividad y viscosidad para probar su estabilidad. Además, se ha estudiado la viabilidad del probiótico y la percepción de los consumi dores en estudios de eficacia del producto. Resultados: Los datos extraídos de las mediciones de pH y conductividad aseguran que la aplicación tópica del sérum es segura, al igual que la percepción de eficacia del producto por los consumidores, ofreciendo una mejor apariencia en términos de suavidad y luminosidad. Además, esta investigación ha revelado las características pseu doplásticas del sérum, óptimas para su propósito. Por último, se ha visto que la viabilidad probiótica disminuye con el tiempo. Conclusiones: En base a los resultados obtenidos, se puede afirmar que nuestro sérum hidratante es seguro y eficaz en la hidratación cutánea, debido a las propiedades de las materias primas incorporadas y el mecanismo competitivo de los probióticos incluidos.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherUniversidad de Granada, Facultad de Farmacia.es_ES
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectFormulation/stabilityes_ES
dc.subjectSerum es_ES
dc.subjectSkin physiology/structurees_ES
dc.subjectXerosises_ES
dc.subjectMicrobiology es_ES
dc.subjectLactobacillus fermentumes_ES
dc.subjectFormulación/estabilidades_ES
dc.subjectSérum es_ES
dc.subjectFisiología/estructura cutáneaes_ES
dc.subjectMicrobiologíaes_ES
dc.subjectLactobacillus fermentumes_ES
dc.titleDesign and development of a facial Serum with Lactobacillus fermentum CECT 5716es_ES
dc.title.alternativeDiseño y elaboración de un sérum facial con Lactobacillus fermentum CECT 5716es_ES
dc.typejournal articlees_ES
dc.rights.accessRightsopen accesses_ES
dc.identifier.doi10.30827/ars


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