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dc.contributor.authorPérez-Hidalgo, M.
dc.contributor.authorGuerra Hernández, Eduardo Jesús 
dc.contributor.authorGarcía Villanova Ruiz, Belén 
dc.date.accessioned2021-05-27T09:03:27Z
dc.date.available2021-05-27T09:03:27Z
dc.date.issued1997
dc.identifier.citationPérez-Hidalgo, M.; Guerra-Hernández, E.; García Villanova, B.; Determination of insoluble dietary fiber compounds: cellulose, hemicellulose and lignin in legumes. Ars Pharm 38(4) 357-364 (1997).es_ES
dc.identifier.issn2340-9894
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10481/68778
dc.description.abstractInsoluble dietary fiber was analyzed in raw chick peas, kidney beans and lentil samples by detergent fiber methods (NDF,ADF). NFD with enzyrne rnodification (ENDF). The values were 24.9%, 21.6% and 17.4% by lentils, kidney beans and chick peas respectively . The ADF results obtained by manual (9.83%) and automatic (Dosi-fiber instruments) (9.13%) procedure showed statistical difference (p<0.05). Insoluble fiber amount obtained by modified detergent method (ENDF) was compared with insoluble dietary fiber (IDF) by AOAC method and statistical significant differences were obtained for lentils and chick peas (p<O.OOI ) and non differences for kidney beans.es_ES
dc.description.abstractLos métodos de fibra detergente (NDF, ADF) se han aplicado a la determinación de fibra dietética insoluble en garbanzos, lentejas y alubias crudas. El método NDF fue modificado con la adición de enzimas (ENDF). Este método permite la determinación individual de celulosa, hemicelulosa y lignina que presentan composición quimica asi como efectos fisiológicos diferentes. Los resultados de ADF obtenidos de forma manual (9.83%) y automática (dosi-fiber) (9 .13%) mostraron diferencias estadísticas significtivas (p<0.05). El contenido de fibra dietética neutra modificado enzimáticamente (ENDF) y realizado de forma automática se comparó con el contenido de fibra dietética insoluble (lDF) determinado por el método de la AOAC obteniendose diferencias estadísticamente significativas para las muestras de lentejas y garbanzos (p<O.OOI).es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherUniversidad de Granada, Facultad de Farmaciaes_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 España*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/*
dc.subjectInsoluble fiberes_ES
dc.subjectCellulose es_ES
dc.subjectHemicellulosees_ES
dc.subjectLigninees_ES
dc.subjectLegumes es_ES
dc.titleDetermination of insoluble dietary fiber compounds: cellulose, hemicellulose and lignin in legumeses_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.type.hasVersioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_ES


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