Show simple item record

dc.contributor.authorBayona-Caballero, María
dc.contributor.authorAlayo-Zavaleta, Judith
dc.contributor.authorLombardi-Pérez, César
dc.contributor.authorMarín-Tello, Carmen
dc.date.accessioned2020-03-03T09:09:17Z
dc.date.available2020-03-03T09:09:17Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.citationBayona-Caballero, María.; et al. The radioprotective effect of a wheat germ diet on rat myocardial tissue exposed to X-rays. Ars Pharm, 60(4): 213-2018 (2019). [http://dx.doi.org/10.30827/ars.v60i4.10226]es_ES
dc.identifier.issn2340-9894
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10481/59948
dc.description.abstractIntroduction: To determine whether a diet of wheat (Triticum aestivum) germ has a radioprotective effect on albino rat (Rattus rattus var. Albinus) myocardial tissue. Method: Rats between 200 and 250 g were divided into 4 groups of 6 each: Two groups were fed either a wheat diet or regular diet 16 days before and after a single exposure to 18 mSv of X-rays. The other two groups were fed the same diets but not exposed to X-rays. The animals were sacrificed, and heart tissue was submitted to histopathological study. Results: Rats fed a standard diet and exposed to X-rays presented marked hyperemia of blood vessels, necrosis, presence of connective tissue fibrocytes, loss of muscle architecture and radial arrangement. Exposed rats fed a wheat diet presented with only light necrosis and the presence of fibrocytes. Rats not exposed to X-rays had healthy myocardia. Conclusions: Wheat germ diet may have a radioprotective effect on rat myocardium.es_ES
dc.description.abstractIntroducción: Determinar si una dieta con germen de trigo (Triticum aestivum) tiene un efecto radio protector sobre el tejido miocárdico de ratas albinas (Rattus rattus var. Albinus) Método: Ratas con un peso entre 200 - 250 g fueron divididas en 4 grupos de 6 cada uno: Dos grupos fueron alimentadas con una dieta regular de germen de trigo durante 16 días antes y después de una única exposición a un grupo con 18 mSv de rayos X. Los otros dos grupos fueron alimentados con una dieta estándar, uno de ellos, fue expuesto a los rayos X. Los animales fueron sacrificados y se realizó un estudio histopatológico del tejido cardiaco. Resultados: Las ratas alimentadas con una dieta estándar y expuesta a los rayos X, presentaron marcada hiperemia de vasos sanguíneos, necrosis, presencia de fibrocitos en el tejido conectivo, pérdida de la arquitectura y disposición radial muscular. Las ratas expuestas y alimentadas con dieta de trigo presentaron solo una ligera necrosis y presencia de fibrocitos. Las ratas no expuestas a rayos X presentaron un miocardio saludable. Conclusiones: La dieta del germen de trigo puede tener un efecto radioprotector sobre el miocardio de rata.es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherUniversidad de Granada, Facultad de Farmaciaes_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial 3.0 España*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/es/*
dc.subjectTrigo es_ES
dc.subjectRayos X es_ES
dc.subjectCorazón es_ES
dc.subjectTriticumes_ES
dc.subjectX-rayses_ES
dc.subjectHeart es_ES
dc.titleThe radioprotective effect of a wheat germ diet on rat myocardial tissue exposed to X-rayses_ES
dc.title.alternativeEfecto radioprotector de una dieta de germen de trigo en tejido miocárdico de ratas expuestas a rayos Xes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.identifier.doihttp://dx.doi.org/10.30827/ars.v60i4.10226


Files in this item

[PDF]

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Atribución-NoComercial 3.0 España
Except where otherwise noted, this item's license is described as Atribución-NoComercial 3.0 España