Inhibitory effect of isolated Lactobacillus from oral cavity against bacterial Pathogens and its effect on health promotion
Metadata
Show full item recordAuthor
Naghili, Behrooz; Alizadeh, Naser; Sheykhsaran, Elham; Tanomand, Asghar; Hosseinpour, Rasoul; Taghizadeh, Sepehr; Azizian, Khalil; Samadi Kafil, Hossein; AzizianEditorial
Universidad de Granada, Facultad de Farmacia
Materia
Health condition Oral cavity Lactobacillus Antibacterial activity Condición de salud Actividad antibacteriana Cavidad oral
Date
2019Referencia bibliográfica
Azizian K, et al. Inhibitory effect of isolated Lactobacillus from oral cavity against bacterial Pathogens and its effect on health promotion. Ars Pharm. 2019; 60(1): 27-33 [10.30827/ars.v60i1.7943]
Abstract
Aims: To determine the inhibitory effect of oral Lactobacillus against bacterial pathogens and investigate
correlation between presence of Lactobacillus strains and health promotion.
Method: One hundred saliva samples were collected from oral cavity of domestic dairy consumers and
were investigated for the isolation and identification of Lactobacillus strain by conventional culture and
sequencing of 16SrRNA. Furthermore, well diffusion assay was performed to determination of antibacterial
activity of Lactobacillus strains against bacterial pathogens including Salmonella typhimurium, Klebsiella
pneumoniae, Shigella sonnei, Shigella dysenteriae, Enterococcus faecalis and Enterococcus faecium. Finally,
association between health condition and isolation of Lactobacillus were investigated and obtained data
using questionary form were analysed by chi-square test.
Results: Thirty Lactobacillus strains recovered from 100 hundred saliva samples. The
most common isolated strain was L. gasseri (n=18) and followed by L. vaginalis (n=3) and
L. salivarius (n=3). All Lactobacillus strains demonstrated antibacterial activity against at
least one of the investigated pathogens. However, the strongest results were obtained by L. vaginalis
against K. pneumonia. The correlation between the presence of thirty Lactobacillus strains and health promotion
not found. However, only L. gasseri species has significant positive impact on health in their hosts
(P < 0.05).
Conclusion: Only some Lactobacillus species have a positive impact on health promotion. Despite of
weak activity against the investigated pathogens, L. gasseri has a positive impact on the mental problem
(intense anger and depression) of their hosts. Objetivos: Determinar el efecto inhibidor del Lactobacillus aislado de la cavidad oral contra patógenos
bacterianos e investigar la correlación entre la presencia de cepas de Lactobacillus y la promoción de la
salud.
Método: se recolectaron cien muestras de saliva de la cavidad oral de consumidores de productos lácteos
y se investigó el aislamiento e identificación de la cepa de Lactobacillus mediante cultivo convencional y
secuenciación de 16SrRNA. Además, se realizó un ensayo de difusión en pocillos para determinar la actividad
antibacteriana de las cepas de Lactobacillus contra patógenos bacterianos que incluyen Salmonella
typhimurium, Klebsiella pneumoniae, Shigella sonnei, Shigella dysenteriae, Enterococcus faecalis y Enterococcus
faecium. Finalmente, se investigó la asociación entre el estado de salud y el aislamiento de Lactobacillus y
se obtuvieron los datos utilizando el cuestionario mediante la prueba de chi-cuadrado.
Resultados: Se aislaron treinta cepas de Lactobacillus de 100 muestras de saliva. La cepa aislada más
común fue L. gasseri (n = 18), seguida por L. vaginalis (n = 3) y L. salivarius (n = 3). Todas las cepas de
Lactobacillus demostraron actividad antibacteriana contra al menos uno de los patógenos investigados. Sin embargo, los resultados más fuertes fueron obtenidos por L.
vaginalis contra K. pneumonia. No se encontraron correlación entre
la presencia de algunas de las treinta cepas de Lactobacillus y la
promoción de la salud. Sin embargo, solo la especie L. gasseri tuvo
un impacto positivo significativo en la salud de sus hospedadores
(P <0,05).
Conclusión: solo algunas especies de Lactobacillus tienen un impacto
positivo en la promoción de la salud. A pesar de la actividad
débil contra los patógenos investigados, L. gasseri tiene un impacto
positivo en el problema mental (ira intensa y depresión) de sus
huéspedes.