Macronutrient effect on animal models of periodontal disease: a systematic review
Metadata
Show full item recordEditorial
Universidad de Granada, Facultad de Farmacia
Materia
lipid carbohydrates protein diet periodontitis dieta lípidos carbohidratos proteínas
Date
2018Referencia bibliográfica
Navarro-Hortal MD, Bernal-Moreno C, Varela-López A. Macronutrient effect on animal models of periodontal disease: a systematic review. Ars Pharm. 2018; 59(4): 235-250. [http://dx.doi.org/10.30827/ars.v59i4.7317]
Abstract
Objectives: Periodontal disease is one of the most common chronic oral diseases worldwide and represents
a major public health problem in many countries. Periodontal diseases include chronic periodontitis
and aggressive periodontitis that are usually due to the inflammation of gingiva caused by bacterial
infections. Nutrition could exert a pivotal role due to its involvement in a number of inflammatory
condition and diseases. Up to now, only some researchers have investigated the role of nutrients on the
development and progression of periodontal disease, but the results obtained are often difficult to compare
because of the heterogeneity of the studies.
Methods: This paper systemically reviews the literature available on databases up to February 2018 on
the relationship between macronutrients and the development and progression of periodontal diseases
(periodontitis and gingivitis) in animals, with particular attention to the possible mechanisms involved
in these pathologies.
Results: A total of 5,484 publications were found in the Pubmed database. Title and abstract screening
left 88 potential articles according to the selection criteria. No duplicated articles were found. Full-text
screening and reading led to a final number of 32 articles.
Conclusions: Among all the analyzed macronutrients, those that have any effect on oxidative stress or
immune system seem to be important for the prevention of periodontal disease or periodontal disease
improvement. On the one hand, there is evidence in favor of a positive role of n-3 fatty acid proportion
in diet due to its antioxidant and immunomodulatory effects. On the other hand, saturated fat-rich or
hypercaloric diets increase oxidative stress or promote inflammation, so they must be avoided. Objetivos: La enfermedad periodontal es una de las enfermedades orales crónicas más comunes en
todo el mundo y representa un importante problema de salud pública en muchos países. Las enfermedades
periodontales incluyen periodontitis crónica y periodontitis agresiva que generalmente se debe
a la inflamación de la encía causada por infecciones bacterianas. La nutrición podría ejercer un papel
fundamental ya que participa en diferentes afecciones y enfermedades inflamatorias. Hasta ahora, solo
algunos investigadores han investigado el papel de los nutrientes en el desarrollo y la progresión de la
enfermedad periodontal, pero los resultados obtenidos a menudo son difíciles de comparar debido a la
heterogeneidad de los estudios.
Métodos: Este documento revisa sistemáticamente la literatura disponible en bases de datos hasta Febrero
de 2018 sobre la relación entre macronutrientes y el desarrollo y progresión de enfermedades periodontales
(periodontitis y gingivitis) en animales, con particular atención a los posibles mecanismos
implicados en estas patologías. Resultados: Se encontraron un total de 5.484 publicaciones en la base de datos Pubmed. El análisis del título y resumen permitió seleccionar 88 artículos potenciales de acuerdo con los criterios de selección. No se encontraron artículos duplicados. La selección y lectura del texto complejo condujo a una cantidad final de 32 artículos.
Conclusiones: Entre todos los macronutrientes analizados, aquellos que tienen algún efecto sobre el estrés oxidativo o el sistema inmune parecen ser importantes para la prevención de la enfermedad periodontal o la mejoría de la enfermedad periodontal. Por un lado, hay evidencia a favor de un papel positivo de la proporción de ácidos grasos n-3 en la dieta debido a sus efectos antioxidantes e inmunomoduladores. Por otro lado, las dietas ricas en grasas saturadas o hipercalóricas aumentan el estrés oxidativo o promueven
la inflamación, por lo que deben evitarse.