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dc.contributor.authorPaz, Nilia de la
dc.contributor.authorGarcía Caridad, Margarita
dc.contributor.authorFernández, Mirna
dc.contributor.authorGarcía, Lisandra
dc.contributor.authorMartínez, Vivian
dc.contributor.authorLópez Orestes, Darío
dc.contributor.authorNogueira, Antonio
dc.date.accessioned2016-03-10T08:01:59Z
dc.date.available2016-03-10T08:01:59Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationPaz, N.; et al. Stability of spray-dried chitosan salts derived from lobster chitin as a raw material. Ars Pharm, 56(4): 217-224 (2015). [http://hdl.handle.net/10481/40269]es_ES
dc.identifier.issn0004-2927
dc.identifier.issn2340-9894
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10481/40269
dc.description.abstractAim. The objective of this work was to develop and validate a method for determining the degree of molar deacetylation of chitosan acetate and chitosan lactate, as well as to study the stability of both salts. Materials and Methods. A spectrophotometric method was validated according to internationally-estab­lished quantitative techniques. Three industrial batches of chitosan acetate and chitosan lactate, obtained by spray drying, were stored under shelf life conditions for twelve months. Organoleptic characteristics, the degree of molar deacetylation, pH, loss on drying and microbiological count were determined at the beginning and end of the study. Results and Discussion. The statistical data proved that the two methods complied with international standards for the validation of analytical techniques. It was shown that the procedures developed were linear, specific, precise and accurate, so they can be used for the purposes of quality control and stability study of the polymer salts. Salts remained in powder form, with a light-yellow to dark-yellow coloration. Values of loss on drying (2.5 - 5.2 %) of chitosan salt using acetic or lactic acid, as a solvent, indicated the good quality of spray-dried particles of chitosan. Similar behavior was obtained regarding pH. The two salts stayed within the parameters that determine their quality, both in the initial stage and after twelve months at room temperature. Conclusion: Spray drying chitosan acetate and chitosan lactate, stored at room temperature in a dry place, in double polyethylene bags and multilayer paper bags, kept their physical, chemical and microbiological characteristics for a period of twelve months.es_ES
dc.description.abstractObjetivos. Desarrollar y validar un método para la determinación del grado de desacetilación molar del acetato de quitosana y lactato de quitosana, y realizar el estudio de estabilidad de ambas sales. Material y Métodos. Un método espectrofotométrico fue validado según lo establecido internacional­mente para técnicas cuantitativas. Tres lotes industriales de acetato de quitosana y lactato de quitosana, obtenidos mediante secado por aspersión, fueron almacenados bajo condiciones de vida de estante du­rante doce meses. Se determinaron las características organolépticas, grado de desacetilación molar, pH, pérdida por desecación y el conteo microbiológico al inicio y final del estudio. Resultados y Discusión. El análisis estadístico demostró que ambos métodos cumplieron con los parámetros internacionales establecidos. Se demostró que los procedimientos desarrollados fueron lin­eales, específicos, precisos y exactos, por lo que pueden ser empleados en el control de calidad y estudio de estabilidad. Las sales se mantuvieron en forma de polvo de coloración amarillo claro u oscura. Los valores de pérdidas por desecación (2,5 – 5,2 %), para el acetato y lactato de quitosana, demuestran la cal­idad de las partículas de quitosana obtenidas por secado por aspersión. Un comportamiento similar fue obtenido para el pH. Las dos sales mantuvieron los parámetros que determinan su calidad, transcurridos los doce meses a temperatura ambiente. Conclusión: El acetato y el lactato de quitosana, almacenados a temperatura ambiente y en lugares secos, en bolsas dobles de polietileno y sacos de papel multicapas, conservan durante doce meses sus características físicas, químicas y microbiológicas.es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherUniversidad de Granada. Facultad de Farmaciaes_ES
dc.rightsCreative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/
dc.subjectEspectrofotometría es_ES
dc.subjectSpectrophotometry es_ES
dc.subjectAcetato de quitosanaes_ES
dc.subjectChitosan acetatees_ES
dc.subjectActato de quitosanaes_ES
dc.subjectChitosan lactatees_ES
dc.subjectEstudios de validaciónes_ES
dc.subjectValidation Studieses_ES
dc.subjectEstabilidades_ES
dc.subjectStabilityes_ES
dc.titleStability of spray-dried chitosan salts derived from lobster chitin as a raw materiales_ES
dc.title.alternativeEstabilidad de las sales de quitosana, obtenidas por secado de aspersión, derivadas de quitina de langostaes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES


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