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dc.contributor.authorAlché Ramírez, Juan de Dios
dc.contributor.authorCastro López, Antonio Jesús
dc.contributor.authorJiménez-López, José Carlos
dc.contributor.authorMorales, Sonia
dc.contributor.authorZafra, Adoración
dc.contributor.authorHamman-Khalifa, Abdel Mounim
dc.contributor.authorRodríguez García, María Isabel
dc.date.accessioned2014-07-24T10:45:27Z
dc.date.available2014-07-24T10:45:27Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.citationAlché, J.D.; et al. Differential characteristics of olive pollen from different cultivars: Biological and clinical implications. Journal of Intestigational Allergology and Clinical Immunology 17(S1): 60-75 (2007). [http://hdl.handle.net/10481/32765]es_ES
dc.identifier.issn1018-9068
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10481/32765
dc.description.abstractThe olive tree is grown in many parts of the world. Its germplasm is very broad, with 250 varieties in Spain alone. Variations in the ability of pollen to germinate have been studied in detail and show conspicuous differences between varieties. However, commercial olive pollen from cultivars whose origin is unknown is the material that is commonly used for clinical and biological studies. We aim to assess the putative heterogeneity of olive cultivars with regard to the presence of several pollen allergens and to determine whether these differences have biological and clinical relevance. Previous studies show that most allergens isolated and characterized to date are highly polymorphic. Olive cultivars display wide differences in the expression levels of many allergens and in the number and molecular characteristics of the allergen isoforms expressed. These differences are maintained over the years, and are intrinsic to the genetics of each cultivar. Such broad polymorphism seems to be involved in the physiology of the olive reproductive system, which might include the adaptation of the plant to different environmental conditions, the establishment of the compatibility system, and pollen performance. The differences in allergen composition in cultivars, particularly in the Ole e 1 allergen, are responsible for the important differences in the allergenic potency of the extracts. These fi ndings could have a number of implications for the diagnosis and therapy of olive pollen allergy. We discuss how cultivar differences affect extract quality, diagnostic and therapeutic effi cacy and safety, and the development of new vaccines based on the use of recombinant allergens.es_ES
dc.description.abstractEl olivo es un cultivo ampliamente representado en el mundo. Su germoplasma es muy amplio, con 250 variedades sólo en España. La capacidad del polen para germinar, que presenta notables diferencias entre variedades, ha sido estudiada en detalle. El material usado comúnmente para estudios clínicos y biológicos es, sin embargo, polen comercial de cultivares de origen desconocido. Nuestro objetivo es evaluar la posible heterogeneidad de los cultivares de olivo en relación a la presencia de varios alérgenos del polen, y determinar si esas diferencias tienen relevancia biológica y clínica. Estudios previos muestran que la mayor parte de los alérgenos aislados y caracterizados hasta la fecha son altamente polimórfi cos. Los cultivares de olivo muestran amplias diferencias en los niveles de expresión de muchos alérgenos, así como en el número y características moleculares de las isoformas alergénicas expresadas. Estas diferencias se mantienen a lo largo de años, y son intrínsecas a la genética de cada cultivar. Este amplio polimorfi smo parece estar implicado en la fi siología del sistema reproductivo del olivo, en relación con la adaptación de la planta a diferentes condiciones ambientales, el establecimiento de un sistema de compatibilidad, y el dinamismo del polen. Las diferencias en la composición alergénica de los cultivares, particularmente en cuanto al alérgeno Ole e 1, son responsables de las importantes diferencias en la potencia alergénica de los extractos. Estos hallazgos pueden tener numerosas implicaciones en la diagnosis y terapia de la alergia al polen del olivo. Discutimos cómo las diferencias entre cultivares afectan a la calidad del polen, a la efi cacia y seguridad del diagnóstico y la terapia, así como al desarrollo de nuevas vacunas basadas en el uso de alérgenos recombinantes.es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherEsmon Publicidades_ES
dc.rightsCreative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Licensees_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es_ES
dc.subjectAllergens es_ES
dc.subjectClinical testes_ES
dc.subjectCultivares_ES
dc.subjectPhysiologyes_ES
dc.subjectOlive es_ES
dc.subjectPollen es_ES
dc.subjectPolymorphismes_ES
dc.subjectVarietyes_ES
dc.subjectAlérgenos es_ES
dc.subjectPruebas clínicases_ES
dc.subjectCultivares_ES
dc.subjectFisiología es_ES
dc.subjectOlivoes_ES
dc.subjectPolen es_ES
dc.subjectPolimorfismoes_ES
dc.subjectVariedades_ES
dc.titleDifferential characteristics of olive pollen from different cultivars: Biological and clinical implicationses_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES


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