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dc.contributor.authorMataix Verdú, José
dc.contributor.authorOchoa Herrera, Julio José 
dc.contributor.authorQuiles Morales, José Luis 
dc.date.accessioned2014-06-26T12:39:02Z
dc.date.available2014-06-26T12:39:02Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.citationMataix, J.; Ochoa, J.J.; Quiles, J.L. Olive oil, dietary fat and ageing, a mitochondrial approach. Grasas y Aceites, 55(1): 84-91 (2004). [http://hdl.handle.net/10481/32381]es_ES
dc.identifier.issn0017-3495
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10481/32381
dc.description.abstractAgeing represents a great concern in developed countries because the high number of people included in this group (indeed, a further increase in the rate of old people it is expected in the near future). Another important aspect concerning ageing is the number of pathologies related with this phenomenon like Alzheimer, Parkinson, diabetes, cardiovascular disease and cancer. According to the free radical theory of ageing and its further mitochondrial extension, ageing is the result of the oxidative insult to the organism throughout the life. Some of the damages are not entirely repaired and are accumulated, leading to organism malfunction. Such oxidative-stress related events are particularly important in mitochondria and specially at the mitochondrial DNA level (less protected and more prone to oxidation than nuclear DNA and with a not well established repairing system). Such mitochondrial damage directly affects to the cell energy delivery system, being that, at least in part, the explanation for the structural and functional impairments related to age. Oxidative stress is related with the fatty acid composition of membranes. The intake of a type of fat affects in a direct way the fatty acids and antioxidants composition of subcellular membranes (including mitochondrial membranes) and in an indirect way the susceptibility of the membrane to oxidation. Thus, if we build specific biological membranes according to particular types of fats, we would be able to positively affect the way and intensity in which different organs would age. This work hypothesis represents a new point of view in the investigation of ageing and might have important consequences. According to the above-mentioned premises, this work reviews the convenience to use virgin olive oil as dietary fat from the point of view of mitochondrial ageing.es_ES
dc.description.abstractEl envejecimiento preocupa enormemente en los países desarrollados por el alto número de personas incluidas en este grupo de población (se espera un aumento de este colectivo en el futuro). También es importante la incidencia de patologías relacionadas con el envejecimiento tales como Alzheimer, Parkinson, diabetes, enfermedades cardiovasculares y cáncer. Según la teoría de los radicales libres del envejecimiento y su posterior extensión mitocondrial, el envejecimiento proviene del daño oxidativo al organismo a lo largo de la vida. Parte del daño no es reparado y se acumula, dando lugar a un funcionamiento celular incorrecto. Tales eventos oxidativos son muy importantes a nivel mitocondrial, especialmente en su ADN, menos protegido y más susceptible a la oxidación que el nuclear y con un sistema de reparación aun sin elucidar en su totalidad. El daño mitocondrial afecta a la producción de energía celular, lo cual puede explicar las alteraciones estructurales y funcionales asociadas al envejecimiento. El estrés oxidativo se relaciona con la composición en ácidos grasos de las membranas biológicas. La ingesta de un tipo de grasa afecta a la composición en ácidos grasos y antioxidantes de las membranas subcelulares y a la susceptibilidad de las mismas a la oxidación. Por tanto, si construyéramos membranas basadas en determinadas grasas, podríamos condicionar el modo e intensidad del envejecimiento en determinados órganos y tejidos. Esta hipótesis de trabajo representa un novedoso enfoque dentro del estudio del envejecimiento que podría tener importantes consecuencias. Según las premisas anteriores, el presente trabajo revisa la conveniencia del empleo en la dieta de aceite de oliva virgen de forma preferencial desde el punto de vista del envejecimiento mitocondrial.es_ES
dc.description.sponsorshipFinancial support to the Spanish Ministry of Education and Science (ECI) (grants ALI95-1036-C05-04, 1FD97-0457-C02-01 and AGL2003-05693). Dr. José L. Quiles and Dr. Julio J. Ochoa are supported by a ‘‘Ramón y Cajal’’ contract from ECI and the University of Granada.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherConsejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)es_ES
dc.rightsCreative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Licensees_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es_ES
dc.subjectAceite de oliva es_ES
dc.subjectAceite de girasoles_ES
dc.subjectCadena de transporte electrónico mitocondriales_ES
dc.subjectEnvejecimiento es_ES
dc.subjectDieta Mediterráneaes_ES
dc.subjectOlive oil es_ES
dc.subjectSunflower oiles_ES
dc.subjectMitochondrial electron transport chaines_ES
dc.subjectAging es_ES
dc.subjectMediterranean dietes_ES
dc.titleOlive oil, dietary fat and ageing, a mitochondrial approaches_ES
dc.title.alternativeAceite de oliva y su relación con el envejecimiento, una aproximación mitocondriales_ES
dc.typejournal articlees_ES
dc.rights.accessRightsopen accesses_ES
dc.identifier.doi10.3989/gya.2004.v55.i1.150


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