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dc.contributor.authorMohatar Barba, Miriam 
dc.contributor.authorFernández Gómez, Elisabet 
dc.contributor.authorLópez Olivares, María
dc.contributor.authorLuque Vara, Trinidad 
dc.contributor.authorLópez Bueno, Marta 
dc.contributor.authorEnrique-Mirón, Carmen 
dc.date.accessioned2025-06-27T12:10:55Z
dc.date.available2025-06-27T12:10:55Z
dc.date.issued2025-04-08
dc.identifier.citationMohatar-Barba M, Fernández-Gómez E, López-Olivares M, Luque-Vara T, López-Bueno M, EnriqueMirón C. Healthy nutrition in primary care: instrument on the knowledge, perception, and sugary product consumption in the adult population. Nutr Hosp 2025;42(2):275-284 [DOI: 10.20960/nh.05429]es_ES
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10481/104909
dc.description.abstractIntroduction: it is necessary to develop an instrument that enables identifying unhealthy eating habits, and to know those erroneous concepts that the adult population may have in relation to sugary products to be able to design and implement appropriate nutritional education strategies for this population sector. Aim: to perform the content validation of a questionnaire to determine the level of knowledge, perception, and habits of sugary product consumption in the adult population through expert judgement. Methods: it is a content and psychometric validation study, carried out between September and October of the last year, in which 13 experts participated, who assessed each one of the instrument’s items. Fleiss’ kappa coefficient was used with the aim of measuring the degree of agreement. A pre-test was performed with 237 participants to measure the degree of comprehensibility of the instrument. Results: the strength of agreement reached for the dimensions of knowledge and opinion regarding sugary product consumption was almost perfect, and substantial for behaviour with respect to said products. The strength of agreement fluctuated between moderate and almost perfect for each pair of experts. The characteristics of sufficiency and relevance obtained the highest scores using Fleiss’ according to the degree of overall agreement between experts. The new version of the questionnaire achieved a high degree of comprehensibility. Conclusions: the results suggest that the instrument is valid and can be applied in future studies to evaluate knowledge, perceptions and habits about sugary products in the adult population, thus contributing to the prevention of chronic diseases and the promotion of a better quality of life.es_ES
dc.description.abstractIntroducción: es necesario desarrollar un instrumento que permita identificar hábitos alimentarios poco saludables, y conocer aquellos conceptos erróneos que pueda tener la población adulta con relación a los productos azucarados para poder diseñar e implementar estrategias de educación nutricional adecuadas para este sector poblacional. Objetivo: realizar la validación de contenido de un cuestionario para determinar el nivel de conocimiento, percepción y hábitos de consumo de productos azucarados en la población adulta mediante juicio de expertos. Métodos: se trata de un estudio de validación de contenido y psicométrica, realizado entre septiembre y octubre del año pasado, en el que participaron 13 expertos, quienes evaluaron cada uno de los ítems del instrumento. Se utilizó el coeficiente kappa de Fleiss con el objetivo de medir el grado de acuerdo. Se realizó un pretest con 237 participantes para medir el grado de comprensibilidad del instrumento. Resultados: la fuerza de acuerdo alcanzada para las dimensiones de conocimiento y opinión sobre el consumo de productos azucarados fue casi perfecta, y sustancial para el comportamiento respecto de dichos productos. El grado de acuerdo fluctuó entre moderado y casi perfecto para cada par de expertos. Las características de suficiencia y relevancia obtuvieron las puntuaciones más altas utilizando la k de Fleiss según el grado de acuerdo global entre expertos. La nueva versión del cuestionario logró un alto grado de comprensibilidad. Conclusiones: los resultados sugieren que el instrumento es válido y puede ser aplicado en futuros estudios para la evaluación de conocimientos, percepciones y hábitos sobre productos azucarados en la población adulta, contribuyendo de esta forma a la prevención de enfermedades crónicas y la promoción de una mejor calidad de vida.es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherAula Medica Edicioneses_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.subjectContent validityes_ES
dc.subjectExpert judgementes_ES
dc.subjectFeeding behavioures_ES
dc.subjectValidez de contenidoes_ES
dc.subjectJuicio de expertoses_ES
dc.subjectConducta alimentaria es_ES
dc.titleHealthy nutrition in primary care: instrument on the knowledge, perception, and sugary product consumption in the adult populationes_ES
dc.title.alternativeNutrición saludable en atención primaria: instrumento sobre el conocimiento, percepción y consumo de productos azucarados en la población adultaes_ES
dc.typejournal articlees_ES
dc.rights.accessRightsopen accesses_ES
dc.identifier.doi10.20960/nh.05429
dc.type.hasVersionVoRes_ES


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