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dc.contributor.authorRomán Ruiz, Gloria
dc.date.accessioned2025-04-04T09:57:04Z
dc.date.available2025-04-04T09:57:04Z
dc.date.issued2025-01-07
dc.identifier.citationRomán Ruiz, Gloria (2024) “Mothers and children without bread. Hunger in the Auxilio Social Cocinas de Hermandad and Comedores Infantiles during post-war Francoism (1939-1940).” Culture & History Digital Journal, 13 (2): 521. doi: https://doi.org/10.3989/chdj.2024.521es_ES
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10481/103447
dc.descriptionThis research has been possible thanks to a grant IJC2020-046071-I funded by MCIN/AEI /10.13039/501100011033 and by the European Union NextGenerationEU/PRTR. Work produced with the support of a 2023 Leonardo Grant for Scientific Research and Cultural Creation, BBVA Foundation. The author is part of the following research projects: Heritages of Hunger: Societal Reflections on Past European Famines in Education, Commemoration and Musealisation (NWA. 1160.18.197; NWO; Radboud University/NIOD Institute) and La hambruna española: causas, desarrollo, consecuencias y memoria (1939-1952) (PID2019-109470GB-I00; Ministerio de Economía; Universidad de Granada), that have contributed to funding the research that supports this article.es_ES
dc.description.abstractThis article analyses one of the main social policies in post-war Spain: the welfare policies of Auxilio Social. In particular, it explores the conditions and daily operation of the Comedores Infantiles and Cocinas de Hermandad run by that Falangist institution in Madrid in the immediate postwar period (1939 and 1940). This work sustaines that the rations served in these charitable-assistance institutions were fewer, smaller, and of worse quality than officially recognised. Therefore, the food given to the needy mothers and children at these Auxilio Social premises was insufficient to quell their hunger. Moreover, since the facilities did not meet the minimum conditions of size, cleanliness, ventilation, and kitchen utensils, the attendees were exposed to infectious diseases. It is also argued that, beyond the food supply problems of those famine years, the ineffectiveness of the Comedores and Cocinas was often due to the staff who worked in them, as they often used to steal food for their own consumption or to sell on the black market. Finally, it is argued that, given its failure to feed the needy, Auxilio Social’s aim of extending support to the dictatorship through the guise of charity was tarnished.es_ES
dc.description.abstractEste artículo analiza una de las principales políticas sociales de posguerra: el asistencialismo de Auxilio Social. En particular, explora las condiciones y el funcionamiento cotidiano de los Comedores Infantiles y las Cocinas de Hermandad de esta institución falangista en el Madrid de la inmediata posguerra (1939 y 1940). Se sostiene la tesis de que las raciones servidas en estas instituciones benéfico-asistenciales eran menos, más pequeñas y de peor calidad que las reconocidas oficialmente. Y que, por tanto, las madres y los niños asistidos no lograban apagar su hambre tras su paso por estos locales de Auxilio Social. Al contrario, al no reunir las instalaciones unas condiciones mínimas de tamaño, limpieza, ventilación o menaje los asistidos se exponían a contagios infecciosos. Asimismo, se defiende que, más allá de los problemas de suministros en aquellos años de hambre, la responsa- bilidad de la inoperancia de Comedores y Cocinas recayó a menudo en el personal que trabajaba en ellos, que acostumbraba a sustraer alimentos para su consumo particular o para su desvío al mercado negro. Por último, se sostiene que, dado su fracaso a la hora de dar de comer a los necesitados, el objetivo de Auxilio Social de extender el consentimiento hacia la dictadura mediante el reclamo de la caridad se vio empañado.es_ES
dc.description.sponsorshipMCIN/AEI/10.13039/501100011033 IJC2020-046071-Ies_ES
dc.description.sponsorshipEuropean Union NextGenerationEU/PRTRes_ES
dc.description.sponsorshipBBVA Foundationes_ES
dc.description.sponsorshipPID2019-109470GB-I00es_ES
dc.description.sponsorshipMinisterio de Economíaes_ES
dc.description.sponsorshipUniversidad de Granadaes_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherConsejo Superior de Investigaciones Científicas, CSICes_ES
dc.rightsAtribución 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectFranco’s dictatorshipes_ES
dc.subjectPost-war periodes_ES
dc.subjectHungeres_ES
dc.subjectChildrenes_ES
dc.subjectSocial policieses_ES
dc.subjectFranquismo es_ES
dc.subjectPosguerraes_ES
dc.subjectHambre es_ES
dc.subjectNiños es_ES
dc.subjectPolíticas socialeses_ES
dc.titleMothers and children without bread. Hunger in the Auxilio Social Cocinas de Hermandad and Comedores Infantiles during post-war Francoism (1939-1940)es_ES
dc.title.alternativeMadres y niños sin pan. El hambre en las Cocinas de Hermandad y los Comedores Infantiles de Auxilio Social durante la posguerra franquista (1939-1940)es_ES
dc.typejournal articlees_ES
dc.rights.accessRightsopen accesses_ES
dc.identifier.doi10.3989/chdj.2024.521
dc.type.hasVersionVoRes_ES


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