@misc{10481/84704, year = {2023}, url = {https://hdl.handle.net/10481/84704}, abstract = {Meal timing and intermittent fasting have emerged as potential dietary interventions for managing obesity. However, their impact on human health is still not fully comprehended. The objectives of the present International Doctoral Thesis are to summarize the effects of various types of intermittent fasting on body composition and cardiometabolic health in humans, with a particular emphasis on energy metabolism (Chapter 1). Additionally, the thesis aims to explore the relationship between meal timing with body composition and cardiometabolic risk factors in young men and women (Chapter 4). Furthermore, it seeks to assess the efficacy of three different 8-hour time-restricted eating schedules (early, late and selfselected vs. usual-care) on visceral adipose tissue, body composition and cardiometabolic health in men and women with overweight/obesity and slight metabolic impairments (Chapter 5). The results of this thesis suggest that meal timing is not cross-sectionally associated with body composition in young men and women. However, it was observed that a longer daily eating window and a shorter time from midsleep point to first food intake (i.e., earlier first food intake in a 24-hour cycle) are associated with better cardiometabolic health in young men (Chapter 4). The thesis also highlights that self-selected time-restricted eating (TRE) may be an effective strategy for reducing visceral adipose tissue in men. Additionally, implementing an 8-hour TRE, regardless of the timing of the eating window, as part of a usual-care intervention without specific energy restriction resulted in greater body weight loss in both men and women, although no differences between intervention groups were observed in the changes in body composition or cardiometabolic risk factors. It is noteworthy that weight loss exceeding a clinically meaningful threshold (≥5%) was observed in some individuals, leading to improvements in cardiometabolic health (Chapter 5). Based on the findings of this International Doctoral Thesis, an 8-hour TRE can be considered a simple strategy for clinicians to teach their patients during routine care. It leads to greater body weight loss compared to a usual-care intervention.}, abstract = {El horario de las comidas y el ayuno intermitente han surgido como posibles intervenciones dietéticas para el tratamiento de la obesidad. Sin embargo, su impacto en la salud humana aún no se comprende completamente. Los objetivos de esta Tesis Doctoral Internacional son resumir los efectos de varios tipos de ayuno intermitente en la composición corporal y la salud cardiometabólica en humanos, con un énfasis particular en el metabolismo energético (Capítulo 1). Además, explora la relación entre el horario de las comidas y la composición corporal y los factores de riesgo cardiometabólico en hombres y mujeres jóvenes (Capítulo 4). Asimismo, evalúa la eficacia de tres esquemas diferentes de 8 horas de restricción de la ingesta nutricional (temprano, tardía, autoseleccionado vs. tratamiento habitual) en el tejido adiposo visceral, la composición corporal y la salud cardiometabólica en hombres y mujeres con sobrepeso/obesidad y leves alteraciones metabólicas (Capítulo 5). Los resultados de esta tesis sugieren que el horario de las comidas no está asociado transversalmente con la composición corporal en jóvenes. Sin embargo, una ventana de alimentación más prolongada y un tiempo más corto desde el punto medio del sueño hasta la primera ingesta de alimentos (es decir, una primera ingesta de alimentos más temprana en un ciclo de 24 horas) están relacionados con una mejor salud cardiometabólica en hombres (Capítulo 4). La tesis destaca que un esquema autoseleccionado de restricción temporal de la ingesta nutricional puede ser una estrategia efectiva para reducir el tejido adiposo visceral en hombres. Además, implementar una restricción temporal de 8 horas de la ingesta nutricional, independientemente del momento del día, como parte de una intervención estándar sin restricción específica de energía, resultó en una mayor pérdida de peso corporal tanto en hombres como en mujeres. No se observaron diferencias entre los grupos de intervención en los cambios en la composición corporal o los factores de riesgo cardiometabólico. Se observó una pérdida de peso que superó un umbral clínicamente relevante (≥5%) en algunos individuos, lo cual condujo a mejoras en la salud cardiometabólica (Capítulo 5). Basándose en los hallazgos de esta Tesis Doctoral Internacional, una restricción temporal de 8 horas de la ingesta nutricional puede considerarse una estrategia sencilla a implementar en atención primaria y produce a una mayor pérdida de peso corporal que una intervención estándar.}, organization = {Tesis Univ. Granada.}, organization = {Formación de Profesorado Universitario (FPU18/03357) del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades (actualmente Ministerio de Universidades)}, organization = {Secretaría de Estado de Universidades, Investigación, Desarrollo e Innovación (BOE-B-2018- 48361, publicado el 9 de octubre de 2018)}, organization = {Spanish Ministry of Economy and Competitiveness (PTA 12264), Fondo de Investigación Sanitaria del Instituto de Salud Carlos III (PI13/01393).}, organization = {Retos de la Sociedad (DEP2016-79512-R), Fondos Estructurales de la Unión Europea (FEDER).}, organization = {Spanish Ministry of Universities (FPU 13/04365, 14/04172, 15/04059, 16/05159, 16/028028, and 17/01523).}, organization = {Fundación Iberoamericana de Nutrición (FINUT).}, organization = {Redes temáticas de investigación cooperativa RETIC (Red SAMID RD16/0022).}, organization = {AstraZeneca HealthCare Foundation.}, organization = {University of Granada, Plan Propio de Investigación 2016 and 2017, Excellence actions: Units of Excellence; Unit of Excellence on Exercise Nutrition and Health (UCEENS) and Plan Propio de Investigación 2018 and 2019 Programa Contratos-Puente and Plan Propio de Investigación 2018 Programa Perfeccionamiento de Doctores.}, organization = {Junta de Andalucía, Conserjería de Conocimiento, Investigación y Universidades (ERDF: ref. SOMM17/6107/UGR).}, organization = {Danone Institute. Ref. Danone 2017.}, organization = {Fundación Alonso Martín Escudero.}, organization = {Junta de Andalucía, Consejería de Transformación económica, Industria, Conocimiento y Universidades (A-CTS-516-UGR20).}, organization = {University of Granada, Plan Propio de Investigación 2022, Excellence actions: Units of Excellence; Unit of Excellence on Exercise Nutrition and Health (UCEENS), 2022-2023- Research contract; and Junta de Andalucía y Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER).}, organization = {Juan de la Cierva Formación (FJC-2020-043385-I and FJC2020-044453-I) funded by the Ministerio de Ciencia e Innovación and by the European Union NextGenerationEU/PRTR.}, organization = {Recualification of the Spanish University System 2021-2023 from the Spanish Ministry of Universities (RD 289/2021), funded by the European Union-NextGenerationEU.}, organization = {The Government of Navarra, Departamento de Desarrollo Economico y Empresarial (0011-1365-2021-000000), Plan de Promoción de Grupos de Investigación.}, organization = {Margarita Salas grant (RCMS-22-KIAO1C-24-GSMTDX) funded by Ministerio de Ciencia e Innovación and by the European Union NextGenerationEU/RRF.}, organization = {Spanish Ministry of Universities (FPU 18/03357 and 21/01161).}, publisher = {Universidad de Granada}, title = {When to eat: investigating the role of meal timing and intermittent fasting in body composition and cardiometabolic health in humans}, author = {Dote Montero, Manuel}, }