Glycyrrhizic acid: extraction, screening and evaluation of anti– inflammatory property
Metadatos
Mostrar el registro completo del ítemEditorial
Universidad de Granada, Facultad de Farmacia
Materia
Glycyrrhizic acid Licorice roots Anti-inflammatory activity Albumin denaturation technique
Fecha
2018Referencia bibliográfica
Swati Chauhan, Neha Gulati, Upendra Nagaich. Glycyrrhizic acid: extraction, screening and evaluation of anti– inflammatory property. Ars Pharm, 59(2): 61-67 (2018)
Resumen
Objective: Glycyrrhizic acid is a widely used medicinal component as an anti-inflammatory agent, anti
ulcer agent, anti-allergy agent and anti-psoriatic agent. The present investigation deals with the extraction
of glycyrrhizic acid from licorice roots and evaluating its in-vitro anti inflammatory activity.
Methods: Glycyrrhizic acid was extracted using the procedure of maceration. The extract was evaluated
for its physicochemical property, biochemical tests and phytochemical properties. The Ii vitro anti- inflammatory
activity was evaluated by albumin denaturation technique
Results: The results showed that the ash value and the extractive values for the extract were found to
be in the limit as given by Ayurvedic Pharmacopoeia of India. Presence of flavonoids, saponins and
triterpinoids were identified in the extract from phytochemical parameters. Thin layer chromatographic
technique showed a retention value of 0.5 cm. The percentage inhibition showed that the extract is having
some potential of healing inflammation.
Conclusion: Glycyrrhizic acid was successfully extracted from licorice roots. The evaluation parameters
showed the presence of less impurity in the extract, with the potential of having anti-inflammatory
property. Objetivo: El ácido glicirrícico es un componente medicinal ampliamente utilizado como agente antiinflamatorio,
agente antiulceroso, agente antialérgico y agente anti-psoriásico. La presente investigación
trata de la extracción de ácido glicirrícico a partir de raíces de regaliz y la evaluación de su actividad
antiinflamatoria in vitro.
Métodos: el ácido glicirrícico fue extraído usando el procedimiento de la maceración. El extracto fue
evaluado por su propiedad fisicoquímica, pruebas bioquímicas y propiedades fitoquímicas. La actividad
antiinflamatoria in vitro fue evaluada por la técnica de desnaturalización de albúmina
Resultados: los resultados demostraron que el valor de la ceniza y los valores extractivos para el extracto
se encontraron en el valor límite según lo dado por la farmacopea de Ayurveda de la India. La presencia
de flavonoides, de saponinas y de triterpenoides fue identificada en el extracto mediante parámetros
fitoquímico. La técnica cromatográfica en capa delgada demostró un valor de retención de 0,5 centímetros.
La inhibición porcentual mostró que el extracto tiene algún potencial de curación de la inflamación.
Conclusión: el ácido glicirrícico fue extraído con éxito de las raíces de regaliz. Los parámetros de evaluación
mostraron la presencia de menos impureza en el extracto, con el potencial de tener propiedades
antiinflamatorias.