School dietary habits and incidence of dental caries
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Monteagudo Sánchez, Celia; Téllez, Francisco; Heras González, Leticia; Ibáñez-Peinado, Diana; Mariscal Arcas, Miguel; Olea Serrano, FátimaEditorial
Aula Médica; Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral (SENPE)
Materia
Dental caries School dietary Breakfast Dental composites Caries dental Dieta escolar Desayuno Composites dentales
Date
2015Referencia bibliográfica
Monteagudo, C.; et al. School dietary habits and incidence of dental caries. Nutrición Hospitalaria, 32(1): 383-388 (2015). [http://hdl.handle.net/10481/37231]
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This is a joint project between research group AGR255 and Granada City Council (health area) contract C-3507-00, Granada City Council- Universidad Empresa. This work was supported by grants from the Spanish Ministry of Health (FIS, - PI14/01040).Résumé
Introduction: healthy dietary habits are considered to
improve oral health and tooth quality. Caries treatment
comprises tooth restoration with dental composites and
sealants, almost all (> 90%) of which contain bisphenol A
(BPA). Study hypotheses were: a) breakfast and oral hygiene
habits are important factors in dental caries development;
and b) dental caries treatment with epoxy-resins
entails a risk of oral exposure to monomers migrating
from the polymeric material. We evaluated caries in the
teeth of a Spanish school population and determined the
percentage treated with dental composites.
Objective: to relate consumption of breakfast components
and oral hygiene habits to dental caries and determine
the presence of sealants/composites as potential
sources of BPA exposure.
Methods: subjects: 582 schoolchildren from Granada
city (Southern Spain) aged 7 yrs; mean (SD) of 7.55 (0.64)
yrs.
Results: caries was detected in 21.7% of their teeth.
Mean breakfast quality index (BQI) score, based on nutritional
questionnaires, was 5.18 (1.29). Breakfast with
foods rich in simple sugars representing > 5% of total
daily energy was consumed by 24% of the population
and was significantly associated with caries frequency in
binary logistic regression analysis. Biscuit consumption
was reported by 35.8% and significantly associated with
caries frequency. Breakfast intake of bakery products/
cereals and of dairy products showed a significant inverse
association with caries frequency. No significant relationship
was observed between caries and BQI score or
oral hygiene factors.
Conclusion: further research is required to elucidate
the role of diet in caries and the associated risk of exposure
to estrogenic xenobiotics such as BPA. Introducción: los hábitos alimentarios saludables influyen
sobre la salud oral. El tratamiento de la caries
comprende la restauración dental con selladores y composites
dentales, la mayoría con bisfenol A (BPA). Hipótesis:
a) el desayuno y hábitos de higiene oral son factores
importantes en el desarrollo de caries; b) el tratamiento
de la caries con epoxirresinas conlleva riesgo de exposición
oral a monómeros plásticos.
Objetivo: relacionar la ingesta del desayuno y los hábitos
de higiene oral con la caries dental y determinar la
presencia de selladores/composites como fuentes potenciales
de exposición al BPA.
Métodos: se analizaron 582 niños/as en edad escolar de
Granada (sur de España) de 7 años de edad (7,55 [0,64]
años). Se empleó un cuestionario de frecuencia de consumo
de alimentos, 3 recordatorios de 24 h y variables de
estilo de vida, incluyendo la higiene bucodental. La calidad
del desayuno fue estimada con el Breakfast Quality
Index (BQI).
Resultados: se detectó un 21,7% de caries. El valor
medio del BQI fue 5,18 (1,29). El 24% de la población
realizó un desayuno con alimentos ricos en azúcares simples
(> 5% de la energía total), asociado significativamente
con la frecuencia de caries en el análisis de regresión
logística. El 35,8% de los participantes tomaron galletas;
asociado significativamente con la frecuencia de caries.
La ingesta de productos de panadería, cereales y lácteos
mostró una asociación inversamente significativa con la
frecuencia de caries.
Conclusión: se necesitan más investigaciones para
aclarar el papel de la dieta en la caries y el riesgo de exposición
a xenobióticos estrogénicos, como el BPA.
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