Phenolic content of Sicilian virgin olive oils and their effect on MG-63 human osteoblastic cell proliferation García-Martínez, Olga Mazzaglia, G. Sánchez-Ortiz, A. Ocaña Peinado, Francisco Rivas, A. Osteoblastic cells Phenolic compounds Proliferation Sicily Virgin olive oil Aceite de oliva virgen Células osteoblásticas Compuestos fenólicos Proliferación Sicilia The aim of this study was, first, to investigate the influence of olive variety and elevation of orchards on the phenolic compound content of Sicilian virgin olive oils (VOOs) and, second, to investigate the effects of VOO phenolic extracts on osteoblast cell growth using the human MG-63 osteosarcoma cell line. Olive oil phenolic content and its effect on human osteosarcoma cell proliferation varied according to the type of cultivar and the grove altitude. This variation was also observed within the same type of cultivar. This observation demonstrates that the cultivar and the grove location can significantly affect the chemical composition and bioactivity of virgin olive oil. Although this study supports the hypothesis that virgin olive oil phenolic fractions exert a beneficial effect on bone health, further studies assessing the in vivo accessibility of virgin olive oil phenolic compounds to osteoblast cells should be carried out. El objetivo del presente trabajo es investigar la influencia de la variedad y la altitud del cultivo en el contenido fenólico de aceites de oliva virgen Sicilianos. Asimismo, se ha investigado el efecto de los extractos fenólicos de los aceites en el crecimiento de osteoblastos usando la línea celular de osteosarcoma humano MG-63. El contenido fenólico y el efecto de los extractos analizados en la proliferación de la línea celular osteoblástica muestra una variabilidad consistente de acuerdo con el tipo y la altitud del cultivo. Estos datos demuestran que estas características pueden afectar significativamente la composición química y los efectos en salud del aceite de oliva virgen. Los resultados de este trabajo soportan la hipótesis de que las fracciones fenólicas de los aceites de oliva vírgenes ejercen un efecto beneficioso en la salud ósea. Asimismo, se deben realizar más estudios que establezcan la accesibilidad in vivo de los compuestos fenólicos del aceite de oliva virgen a las células osteoblásticas. 2014-11-13T08:05:15Z 2014-11-13T08:05:15Z 2014 info:eu-repo/semantics/article García-Martínez, O.; et al. Phenolic content of Sicilian virgin olive oils and their effect on MG-63 human osteoblastic cell proliferation. Grasas y Aceites, 65(3): e032 (2014). [http://hdl.handle.net/10481/33678] 0017-3495 1988-4214 http://hdl.handle.net/10481/33678 10.3989/gya.0111141 eng http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)