Universidad de Granada Digibug
 

Repositorio Institucional de la Universidad de Granada >
2.-Revistas >
Gazeta de Antropología >
Nº 20 - 2004 >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10481/7255

Title: Los trastornos del comportamiento alimentario y los procesos de transmisión-adquisición de la cultura alimentaria
Other Titles: Eating disorders and the process of eating socialization
Authors: Sánchez Hernández, María Jesús
Issue Date: Mar-2004
Abstract: Tras el alarmante incremento de los casos de trastornos del comportamiento alimentario (TCA), la mayoría de las investigaciones se han fijado en las cuestiones relacionadas con aspectos psicológicos de los afectados, recurriendo a los rasgos socioculturales sólo como factores predisponentes en términos de modelos de delgadez. La propuesta del trabajo de campo realizado y citado en este artículo como base de la investigación sobre los TCA, propone practicar cierta ruptura epistemológica con los predicados dominantes en los estudios epidemiológicos, para revisar la sintomatología de estos trastornos. Las reflexiones finales proponen una visión más crítica con la definición clínica y una reconstrucción de los contextos de socialización alimentaria, por cuanto las pautas restrictivas y la ingesta compulsiva parecen formar parte de la tendencia generalizada.
Recently, the majority of Spanish researchers have focused on questions related to the psychological aspects of people affected by eating disorders (ED), because of the alarming increase of such disorders; at the same time, researchers refer to socio-cultural characteristics only as predisposing factors in terms of models for thinness. The proposal of fieldwork mentioned in this article is presented as the basis for the investigation on ED, and suggests to develop an epistemological rift with the dominating premises in epidemiological studies. This allows us to re-evaluate the symptomology of these disorders. The final reflections introduce a more critical vision of the clinical definition and a reconstruction of the contexts of eating socialization, since restrictive diets and compulsive eating seem to form part of the predominant trend.
Sponsorship: Grupo de Investigación Antropología y Filosofía (SEJ-126). Universidad de Granada
Publisher: Pedro Gómez
Series/Report no.: Gazeta de Antropología;Nº 20, 2004, Artículo 04
Keywords: Alimentación
Trastornos alimentarios
Cultura alimentaria
Feeding
Eating disorders
Feeding culture
URI: http://hdl.handle.net/10481/7255
ISSN: 0214-7564
Rights : Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License
Citation: Sánchez Hernández, María Jesús. Los trastornos del comportamiento alimentario y los procesos de transmisión-adquisición de la cultura alimentaria. En: Gazeta de Antropología, Nº 20, 2004, Artículo 04
Appears in Collections:Nº 20 - 2004

Files in This Item:

File Description SizeFormat
G20_04MariaJesus_Sanchez_Hernandez.html91.27 kBHTMLView/Open
Recommend this item

This item is licensed under a Creative Commons License
Creative Commons

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! OpenAire compliant DSpace Software Copyright © 2002-2007 MIT and Hewlett-Packard - Feedback

© Universidad de Granada