Universidad de Granada Digibug
 

Repositorio Institucional de la Universidad de Granada >
2.-Revistas >
ARS Pharmaceutica >
Ars Pharma 2015, Vol. 56 >
APh, vol. 56(3) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10481/40152

Title: Dietary antioxidants for chronic periodontitis prevention and its treatment. A review on current evidences from animal and human studies
Other Titles: Antioxidantes dietéticos para la prevención de la periodontitis crónica y su tratamiento. Una revisión de las evidencias actuales procedentes de estudios en animales y humanos
Authors: Varela-López, Alfonso
Battino, Maurizio
Bullón, Pedro
Quiles Morales, José Luis
Issue Date: Jul-2015
Abstract: Objetivos. Dada la relación existente entre periodontitis crónica y altos niveles de estrés oxidativo, esta revisión pretende clarificar qué papel puede desempeñar la ingesta de los diferentes antioxidantes de la dieta en el mantenimiento de un periodonto saludable y en la reducción del riesgo de padecer periodontitis crónica, así como el posible uso de terapias dietéticas basadas en estos para el tratamiento de dicha enfermedad. Métodos. Se utilizó la base de datos de la National Library of Medicine, Washington, DC (MEDLINE: PubMed) y todos los estudios en animales y humanos tratando el tema de interés en escritos Inglés disponibles online desde la creación de la base de datos hasta Mayo de 2015 fueron recopilados. Resultados. Los antioxidantes analizados a este respecto incluyen a la vitamina C, la vitamina A, algunos carotenoides y polifenoles, y el coenzima Q; así como los minerales, hierro, cobre y zinc que forman parte de enzimas antioxidantes. Aun así hay una escasez generalizada de estudios con pocos estudios en humanos, la mayoría de tipo observacional. Entre los diferentes antioxidantes, la vitamina E y los polifenoles parecen ser los que más evidencias a favor de su efecto beneficioso suman, pero en general los estudios son insuficientes para descartar o establecer qué antioxidantes son útiles y cuáles no. Conclusiones. En general, los datos presentados indicarían que los antioxidantes de la dieta resultan beneficiosos para la salud periodontal, al menos bajo ciertas circunstancias. Sin embargo se necesitan más estudios para establecer la relación entre la periodontitis crónica y cada antioxidante concreto así como para diseñar intervenciones dietéticas útiles en la gestión de esta enfermedad
Objectives. Given the relationship between chronic periodontitis and high levels of oxidative stress, this review aims to clarify what role can played the dietary intake of different antioxidants in maintaining a healthy periodontium and in reducing chronic periodontitis risk, as well as possible use of dietary therapies based on them for this disease treatment. Methods. The database of the National Library of Medicine, Washington, DC (MEDLINE PubMed) was used and all the studies in animals and humans are on the subject of interest in English writing online available from inception of the database until May 2015 were collected. Results. Antioxidants analyzed in this regard include vitamin C, vitamin A, carotenoids and some polyphenols, and coenzyme Q; as well as minerals iron, copper and zinc that are constituents of antioxidant enzymes. Still, there is a paucity of studies with few human studies, mostly observational. Among the various antioxidants, vitamin E and polyphenols seem to have more evidence for its beneficial effect, but in general the studies are insufficient to rule out or establish what antioxidants are useful and which are not. Conclusions. Overall, the data presented indicate that dietary antioxidants are beneficial for periodontal health, at least under certain circumstances. However more studies are needed to establish the relationship between chronic periodontitis and each specific antioxidant and to design useful dietary interventions for this disease management. Keywords: Gingivitis, Periodontal disease, Micronutrients, Phytochemicals, Dietary supplements
Sponsorship: Los autores agradecen a la Junta de Andalucía y a la Universidad de Granada por el continuo soporte al grupo de investigación. Alfonso Varela López es contratado FPU del Ministerio de Educación.
Publisher: Universidad de Granada. Facultad de Farmacia
Keywords: Enfermedad periodontal
Periodontal disease
Micronutrientes
Micronutrients
Fitoquímicos
Phytochemicals
Suplementos dietéticos
Dietary supplements
Gingivitis
URI: http://hdl.handle.net/10481/40152
ISSN: 0004-2927
2340-9894
Rights : Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License
Citation: Varela-López, A.; et al. Dietary antioxidants for chronic periodontitis prevention and its treatment. A review on current evidences from animal and human studies. Ars Pharm, 56(3): 131-140 (2015). [http://hdl.handle.net/10481/40152]
Appears in Collections:APh, vol. 56(3)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
VarelaLopez_Periodontitis.pdf240.04 kBAdobe PDFView/Open
Recommend this item

This item is licensed under a Creative Commons License
Creative Commons

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! OpenAire compliant DSpace Software Copyright © 2002-2007 MIT and Hewlett-Packard - Feedback

© Universidad de Granada