Universidad de Granada Digibug
 

Repositorio Institucional de la Universidad de Granada >
1.-Investigación >
Departamentos, Grupos de Investigación e Institutos >
Departamento de Pediatría >
DPedia - Artículos >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10481/37278

Title: Hepatotoxicidad y consumo de productos de herboristería en la población pediátrica
Other Titles: Hepatotoxicity from the consumption of herbalist products by a paediatric population
Authors: Ocete Hita, Esther
Salmerón-Fernández, María José
González Gómez, José Manuel
Urrutia Maldonado, Emilia
Salmerón Ruiz, María
Ruiz Extremera, Ángela
Salmerón, Javier
Issue Date: 2015
Abstract: El consumo de productos de herboristería es debido principalmente a la percepción de que al ser “naturales”, solo pueden ser beneficiosos y carecen de riesgos para la salud. Sin embargo, las propiedades de los mismos están escasamente estudiadas y contrastadas. Se presentan cuatro episodios de hepatotoxicidad por productos naturales en tres niños, analizándose sus características epidemiológicas y clínicas. Se hace especial hincapié en la importancia de una correcta anamnesis para la sospecha diagnóstica.
The consumption of herbal products is mainly due to the perception that being “natural” can only be beneficial and without risk to health. However the properties thereof are poorly studied and proven. Four episodes are presented of hepatotoxicity from the consumption of herbal products, by three children. We analyse the epidemiological and clinical characteristics of these products, and stress the importance of proper anamnesis for accurate diagnosis.
Publisher: Aula Médica; Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral (SENPE)
Keywords: Hepatotoxicidad
Productos de herboristería
Niños
Hepatitis tóxica
Hepatotoxicity
Herbal products
Children
Hepatitis toxic
URI: http://hdl.handle.net/10481/37278
ISSN: 0212-1611
Rights : Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License
Citation: Ocete-Hita, E.; et al. Hepatotoxicidad y consumo de productos de herboristería en la población pediátrica. Nutrición Hospitalaria, 32(2): 652-655 (2015). [http://hdl.handle.net/10481/37278]
Appears in Collections:DPedia - Artículos

Files in This Item:

File Description SizeFormat
OceteHita_Hepatotoxicidad.pdf296.39 kBAdobe PDFView/Open
Recommend this item

This item is licensed under a Creative Commons License
Creative Commons

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! OpenAire compliant DSpace Software Copyright © 2002-2007 MIT and Hewlett-Packard - Feedback

© Universidad de Granada