Universidad de Granada Digibug
 

Repositorio Institucional de la Universidad de Granada >
2.-Revistas >
ARS Pharmaceutica >
Ars Pharma 1964, Vol. 5 >
APh, vol. 5(2) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10481/36968

Title: Modificación al método de Hanus para la determinación del índice de yodo en grasas animales y vegetales
Authors: Sánchez Rasero, Francisco
Monteoliva Hernández, Miguel
Issue Date: 1964
Abstract: En resumen, podemos concluir que la modificación propuesta presenta las siguientes ventajas sobre los métodos habituales: 1) Una mayor precisión en la determinación, que los otros dos métodos, que viene reflejada por su menor error relativo. 2) Una mayor reactividad puesto que para la misma muestra. Se obtienen índices de yodo más elevados, lo que indica que reaccionan mayor número de dobles enlaces. 3) Una mayor estabilidad, puesto que a lo largo de 65 días el descenso en el valor del índice de yodo determinado, es menor que cuando se determina por los otros dos métodos en la misma grasa. 4) Como se aprecia en las tablas I, II y III sobre todo en el caso del aceite de soja, el índice de yodo es independiente del peso utilizado de la grasa, al contrario de lo que ocurre con los otros dos métodos en que el índice de yodo que se obtiene es tanto menor cuanto mayor es el peso de la grasa tomado para el análisis.
In summary, we can conclude that the proposed amendment has the following advantages over conventional methods: 1) Greater accuracy in the determination, the other two methods, which is reflected by its smaller relative error. 2) Improved reactivity since for the same sample rates higher iodine are obtained, indicating more reactive double bonds. 3) Increased stability, since during the 65-day decline in the value determined iodine index is smaller than when determined by the other two methods in the same fat. 4) As shown in Tables I, II and III particularly in the case of soybean oil, the iodine value is independent of weight used grease, contrary to what happens with the other two methods in which the iodine value obtained is lower the greater the weight of the fat taken for analysis.
Sponsorship: Cátedra de Bioquímica (Prof. Dr. Federico Mayor Zaragoza)
Publisher: Universidad de Granada. Facultad de Farmacia
Keywords: Métodos
Hanus
Índice de yodo
Grasas
Animales
Vegetales
URI: http://hdl.handle.net/10481/36968
ISSN: 0004-2927
2340-9894
Rights : Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License
Citation: Sánchez Rasero, F.; Monteoliva Hernández, M. Modificación al método de Hanus para la determinación del índice de yodo en grasas animales y vegetales. Ars Pharm, 5(2): 115-130 (1964). [http://hdl.handle.net/10481/36968]
Appears in Collections:APh, vol. 5(2)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Ars Pharm 5(2)_115-130.pdf1.13 MBAdobe PDFView/Open
Recommend this item

This item is licensed under a Creative Commons License
Creative Commons

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! OpenAire compliant DSpace Software Copyright © 2002-2007 MIT and Hewlett-Packard - Feedback

© Universidad de Granada