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dc.contributor.authorGarcía Mesa, Sergio
dc.contributor.authorSuárez, María Dolores
dc.contributor.authorRincón Cervera, M. A.
dc.contributor.authorGuil Guerrero, J. L.
dc.contributor.authorGonzález, G.
dc.contributor.authorCárdenas, S.
dc.contributor.authorGarcía Gallego, Manuel 
dc.date.accessioned2014-11-13T08:38:15Z
dc.date.available2014-11-13T08:38:15Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationGarcía Mesa, S.; et al. Time course of muscle fatty acid composition of cultured meagre (Argyrosomus regius) during the first sixteen months of a cage culture. Grasas y Aceites, 65(1): e006 (2014). [http://hdl.handle.net/10481/33679]es_ES
dc.identifier.issn0017-3495
dc.identifier.issn1988-4214
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10481/33679
dc.description.abstractJuvenile meagre were sampled at intervals during their first 500 days in a cage-based fish farm. Fish muscle showed a relatively low fat content (0.65–2.0%) when compared with other species of farmed fish, corroborating the consideration of meagre as a lean fish. At the beginning of the assay, saturated and monounsaturated fatty acids were in a similar proportion (approximately 30%), while polyunsaturated were close to 39% of total FAs, the n-3:n-6 ratio being of 3.8. Throughout the experiment a notable reduction in the sum of PUFA n-3 and an increase of linoleic (18:2n-6) and oleic acid (18:1n-9) was found. These changes led to a fall of n-3:n-6 ratio to values close to or lower than 1.0. Most probably, these changes reflect variations in the feeding regime applied during farming. In any case, fish offered good indices of lipid quality for human consumption.es_ES
dc.description.abstractSe han muestreado corvinas juveniles durante los 500 primeros días de cultivo en jaulas flotantes. El contenido en grasa muscular fue relativamente bajo (0,65–2 %) en relación con otras especies de peces cultivados, lo que corrobora su consideración de pez magro. Al principio del ensayo, los ácidos grasos saturados y monoinsaturados mostraron una proporción del 30%, mientras que los poliinsaturados de un 39% del total de FAs, siendo la relación n-3/n-6 de 3,8. A lo largo del periodo experimental hubo una reducción notable de PUFAs n-3 y un incremento de ácido linoleico (18:2n-6) y, en menor proporción, de ácido oleico (18:1n-9), lo que llevó a una disminución de la relación n-3/n-6 hasta valores cercanos o menores de 1,0. Estos cambios reflejan variaciones en la composición del alimento durante el cultivo. En cualquier caso, la corvina ofrece buenos índices de calidad lipídica para la salud del consumidor.es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherConsejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)es_ES
dc.rightsCreative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Licensees_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es_ES
dc.subjectAquaculture es_ES
dc.subjectArgyrosomus regiuses_ES
dc.subjectFatty acids profilees_ES
dc.subjectMusclees_ES
dc.subjectn-3:n-6 ratioes_ES
dc.subjectAcuicultura es_ES
dc.subjectMúsculoes_ES
dc.subjectPerfil de ácidos grasoses_ES
dc.subjectRelación n-3:n-6es_ES
dc.titleTime course of muscle fatty acid composition of cultured meagre (Argyrosomus regius) during the first sixteen months of a cage culturees_ES
dc.title.alternativeEvolución del contenido en lípidos y ácidos grasos del músculo de la corvina (Argyrosomus regius) durante los primeros dieciséis meses de cultivo en jaulas flotanteses_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.identifier.doi10.3989/gya.049813


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