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Title: Phenolic content of Sicilian virgin olive oils and their effect on MG-63 human osteoblastic cell proliferation
Other Titles: Contenido fenólico de aceites de oliva vírgenes de Sicilia y su efecto sobre la proliferación celular de osteoblastos humanos MG-63
Authors: García-Martínez, Olga
Mazzaglia, G.
Sánchez-Ortiz, A.
Ocaña-Peinado, Francisco M.
Rivas, A.
Issue Date: 2014
Abstract: The aim of this study was, first, to investigate the influence of olive variety and elevation of orchards on the phenolic compound content of Sicilian virgin olive oils (VOOs) and, second, to investigate the effects of VOO phenolic extracts on osteoblast cell growth using the human MG-63 osteosarcoma cell line. Olive oil phenolic content and its effect on human osteosarcoma cell proliferation varied according to the type of cultivar and the grove altitude. This variation was also observed within the same type of cultivar. This observation demonstrates that the cultivar and the grove location can significantly affect the chemical composition and bioactivity of virgin olive oil. Although this study supports the hypothesis that virgin olive oil phenolic fractions exert a beneficial effect on bone health, further studies assessing the in vivo accessibility of virgin olive oil phenolic compounds to osteoblast cells should be carried out.
El objetivo del presente trabajo es investigar la influencia de la variedad y la altitud del cultivo en el contenido fenólico de aceites de oliva virgen Sicilianos. Asimismo, se ha investigado el efecto de los extractos fenólicos de los aceites en el crecimiento de osteoblastos usando la línea celular de osteosarcoma humano MG-63. El contenido fenólico y el efecto de los extractos analizados en la proliferación de la línea celular osteoblástica muestra una variabilidad consistente de acuerdo con el tipo y la altitud del cultivo. Estos datos demuestran que estas características pueden afectar significativamente la composición química y los efectos en salud del aceite de oliva virgen. Los resultados de este trabajo soportan la hipótesis de que las fracciones fenólicas de los aceites de oliva vírgenes ejercen un efecto beneficioso en la salud ósea. Asimismo, se deben realizar más estudios que establezcan la accesibilidad in vivo de los compuestos fenólicos del aceite de oliva virgen a las células osteoblásticas.
Publisher: Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
Keywords: Osteoblastic cells
Phenolic compounds
Proliferation
Sicily
Virgin olive oil
Aceite de oliva virgen
Células osteoblásticas
Compuestos fenólicos
Proliferación
Sicilia
URI: http://hdl.handle.net/10481/33678
ISSN: 0017-3495
1988-4214
Rights : Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License
Citation: García-Martínez, O.; et al. Phenolic content of Sicilian virgin olive oils and their effect on MG-63 human osteoblastic cell proliferation. Grasas y Aceites, 65(3): e032 (2014). [http://hdl.handle.net/10481/33678]
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