Universidad de Granada Digibug
 

Repositorio Institucional de la Universidad de Granada >
1.-Investigación >
Departamentos, Grupos de Investigación e Institutos >
Departamento de Nutrición y Bromatología >
DNB - Artículos >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10481/33363

Title: Comparison of methods to evaluate the quality of the mediterranean diet in a large representative sample of young people in Southern Spain
Other Titles: Comparación de dos métodos para evaluar la calidad de la dieta mediterránea en una muestra representativa de jóvenes del sur de España
Authors: Mariscal Arcas, Miguel
Velasco, Javier
Monteagudo Sánchez, Celia
Caballero-Plasencia, María Ascensión
Lorenzo Tovar, María Luisa
Olea Serrano, Fátima
Issue Date: 2010
Abstract: The objective of this study was to compare the usefulness of two methods to evaluate diet quality in young people in Southern Spain: a new Mediterranean Diet Pattern (MDP) and a modification of the Diet Quality Index-International (DQI-I) for the Mediterranean area. The study population was 3190 schoolchildren aged 8-15 yrs. The questionnaires used were first validated (Bland-Altman plot and Wilcoxon tests) in a randomized sample. The DQI gives a more detailed evaluation of food components, whereas the MDS gives global information on food groups but includes foods characteristically consumed in the Mediterranean region. Highly similar results were obtained using the MDP and the adapted DQI-I, which appear to be equally useful to evaluate diet quality in a Mediterranean population. The fact that we selected the same types of food for both indices may explain the similar overall evaluations. According to these results, both methods appear to be equally appropriate for evaluating diet quality in a Mediterranean population.
El objetivo de este estudio fue comparar la utilidad de dos métodos para evaluar la calidad de la dieta de jóvenes en el sur de España: un nuevo patrón de dieta mediterránea (MDP) y una modificación de la dieta del índice de calidad-Internacional (ICD-I) para el área Mediterránea. La población de estudio fue 3.190 escolares de entre 8-15 años. Los cuestionarios utilizados fueron validados primero (gráfico de Bland-Altman y las pruebas de Wilcoxon) en una muestra tomada al azar. El ICD-I ofrece una evaluación más detallada de los componentes de los alimentos, mientras que el MDP proporciona información global sobre los grupos de alimentos, que incluye alimentos típicamente consumidos en la región mediterránea. Se obtuvieron resultados similares utilizándole MDP y la adaptación del ICD-I, que parecen ser igualmente útiles para evaluar la calidad de una dieta en una población mediterránea. El hecho de que se seleccionaron los mismos tipos de alimentos para ambos índices podría explicar la similitud de las evaluaciones globales. De acuerdo con estos resultados, ambos métodos parecen ser igualmente apropiado para evaluar la calidad de la dieta en una población mediterránea.
Sponsorship: This study was supported by the Health Department of Granada City Council, Spain, the Junta de Andalucia, Spain (Research Group AGR-255) and the University of Granada, Spain (Postdoctoral Grant).
Publisher: Aula Médica; Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral (SENPE)
Keywords: Diet quality
Diet Quality Index-International (DQI-I)
Mediterranean Diet Pattern adherence (MDP)
Young people's diet
Southern Spain
Índice Internacional de Calidad de la Dieta (DQI-I)
Adherencia al Patrón de Dieta Mediterránea
Dieta de jóvenes
Sur de España
URI: http://hdl.handle.net/10481/33363
ISSN: 0212-1611
Rights : Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License
Citation: Mariscal-Arcas, M.; et al. Comparison of methods to evaluate the quality of the mediterranean diet in a large representative sample of young people in Southern Spain. Nutrición Hospitalaria, 25(6): 1006-1013 (2010). [http://hdl.handle.net/10481/33363]
Appears in Collections:DNB - Artículos

Files in This Item:

File Description SizeFormat
MariscalArcas_MediterraneanDiet.pdf182.92 kBAdobe PDFView/Open
Recommend this item

This item is licensed under a Creative Commons License
Creative Commons

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! OpenAire compliant DSpace Software Copyright © 2002-2007 MIT and Hewlett-Packard - Feedback

© Universidad de Granada